Доступність посилання

ТОП новини

11 річниця захоплення Іраком Кувейту


11 річниця захоплення Іраком Кувейту

Прага, 1 серпня 2001 ― Сьогодні минає 11 років від захоплення Іраком Кувейту, що стало початком війни в Перській затоці. Для вторгнення до Кувейту Іраку знадобилося лише кілька годин, а сплачувати ціну за цей злочин доводиться і досі. Для Сполучених Штатів Саддам Хусейн залишається свого роду постійним подразником. Днями президент Джордж Буш оголосив, що він продовжить санкції США проти Іраку, запроваджені 1990 року його батьком у відповідь на агресію Багдада.

Через 11 років після захоплення Кувейту лідер ослабленої санкціями і бомбардуваннями країни - Саддам Хусейн, намагається схрещувати мечі з Вашингтоном, який стверджує, що Багдад є загрозою для всього світу.

Захоплення Кувейту було необхідним для захисту Багдада й цілого арабського світу від кувейтсько-американсько- сіоністського заколоту – так учора повідомило офіційне агенство новин Іраку напередодні 11 річниці цієї агресії. Під заколотом Багдад розумів шкоду, яку Кувейт начеб то завдав іракській економіці, коли за сприяння США безпідставно зменшив ціну на нафту. В офіційному повідомленні Багдада йдеться і про те, що військова аґресія та ембарго США продемонстрували правдивість іракської позиції. І далі, за текстом, що його цитують інформагенства: “Ірак і сьогодні, як ніколи під проводом президента Саддама Хусейна дотримуватиметься Джігаду (священої війни мусульман) аби побороти американське ембарго.”

У січні цього року виступаючи по телебаченню з приводу 10 річниці початку війни у Перській затоці Саддам Хусейн заявив наступне: “Ірак поборов ворогів арабського світу і своїх ворогів. Ірак буде переможцем в усіх подальших акціях і Бог нам допоможе, тому що Ірак вже здобув перемогу у своїй свідомомті, серці й думці.”

Напередоні річниці іракської окупації радник президента США з національної безпеки Кондоліза Райс попередила Саддама Хусейна, що він знаходиться на екранах американських радарів і заявила, що США готові рішучіше використовувати військову силу проти Багдада. "Вашингтон залишає за собою право вжити адекватних заходів впливу у випадку, якщо небезпека іракського режиму перевищить допустимі межі", - підкреслила К.Райс.

На початку 1998 року американський конгрес ухвалив так званий закон "Про звільнення Іраку", що передбачає застосування заходів військово-політичного і економічного характеру для повалення диктаторського режиму Саддама Хусейна. Британсько-американська авіація регулярно завдає ракетно-бомбових ударів по військових і цивільних об"єктах на території Іраку. А минулого тижня один з американських розвідувальних літаків було обстріляно іракськими силами ППО.

Учора в інтерв’ю кувейтській газеті “Аль Кабас” міністр закордонних справ Кувейту Шейх Сабах (Sheikh Sabah) сказав, що найбільшою проблемою для його країни залишається повернення Багдадом полонених, яких іракські війка захопили під час окупації. Міжнародні оглядачі припускають, що близько 500 осіб і досі перебувають в іракських в’язницях.

І на останок додамо, що американська позиція щодо Іраку не поділяється українською владою. Найактивнішим урядовцем, що займався налагодженням дружніх взаємин з режимом Саддама Хусейна був колишній віце-прем’єр уряду Ющенка, а нині заступник глави Адміністрації Президента Юрій Єхануров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG