Доступність посилання

ТОП новини

Франчуки повернулися до Криму, що далі?


Франчуки повернулися до Криму, що далі?

Сімферополь, 02 серпня 2001 - В середу інформаційні агенції повідомили, що рішенням Наглядової Ради Державного акціонерного підприємства “Чорноморнафтогаз” його главою призначено народного депутата України Ігоря Франчука. Таким чином, повернення впливової сім’ї Франчуків до Криму завершується. Місцеві спостерігачі відзначають, що це свідчить про входження півострова у новий період політичного і майнового переділу.

32-річний випускник військово-політичного училища, засновник компанії “ТЕР-холдинг”, народний депутат України від Ялти Ігор Франчук змінив на посаді голови правління “Чорноморнафтогазу” провідного в Україні фахівця у нафтогазовій сфері Миколу Ільницького, який зумів не тільки зберегти це перспективне підприємство, але й зробити його одним із найприбутковіших в Україні. Ще перед своєю незрозумілою відставкою пан Ільницький попереджав, що готується передача “Чорноморнафтогазу” у відання сім’ї Франчуків.

Ігор Франчук з членським квитком НДП входить до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і парламентської фракції СДПУ(о). Він – син колишнього прем’єр-міністра Криму Анатолія Франчука, який зараз теж є членом українського парламенту, колишній зять президента України і батько його єдиного внука.

Саме остання обставина стала причиною для того, щоб у кримських політичних кулуарах почали говорити, що Леонід Кучма поділив Крим між двома своїми зятями – колишнім і теперішнім. Президенські недоброзичливці натякають, що паливно-енергетична сфера автономії відтепер буде за Франчуками (нагадаю, що Анатолій Франчук очолює Наглядову раду підприємства “Кримгаз”). А курортно-рекреаційна – відійшла групі Віктора Пінчука. Віце-прем’єром у новому кримському уряді, який відповідатиме за курорти, призначено члена фракції “Трудова Україна” у парламенті автономії Володимира Тутерова.

Колишній глава “Чорноморнафтогазу” Микола Ільницький прогнозує, що за нового керівництва на це підприємство чекають важкі часи. На думку місцевих спостерігачів, існує загроза, що його нинішній економічний успіх буде принесено у жертву для успішного проведення близькими до Франчуків політичними силами майбутніх парламентських виборів. Так це, чи ні – покаже час, але вже зараз кидається у вічі відверта нахабність і повне ігнорування громадської думки під час чергового поділу Криму між комуністами Леоніда Грача, сім’єю Франчуків і групою Пінчука-Деркача.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG