Доступність посилання

ТОП новини

Демографічні передбачення на нинішнє століття


Демографічні передбачення на нинішнє століття

Прага, 2 серпня 2001 – Як передбачають науковці Міжнародного аналітичного інституту з резиденцією в австрійському місті Лаксенбурґу, до 70-го року нинішнього століття кількість населення землі збільшиться до 9-ти мільярдів. При цьому різко зросте кількість людей пенсійного віку, що може створити низку нових соціально-економічних та екологічних проблем.

Згідно з передбаченнями демографів, протягом наступних сімдесяти років населення планети сягне 9-ти мільядів осіб, проте до кінця століття знову дещо зменшиться, приблизно до восьми з половиною мільярдів. Причому тенденції зростання населення у різних частинах світу проявлятимуться по-різному. Найшвидшими темпами демографічний приріст можна буде вже віднині простежити у країнах третього світу, зокрема в африканських, південно-азійських і латино-американських, тобто в тих частинах світу, де вже нині населення страждає від голоду або недоїдання. Фахівці передбачають також, що епідемія хвороби СНІД дещо загальмує приріст населення у деяких частинах африканського континенту. Натомість на європейському континенті, передусім у промислово розвинених країнах світу кількість населення зменшуватиметься. Для утримання населення на постійному рівні у тій чи іншій країні, як підкреслюють фахівці, потрібно, щоб народжуваність у кожній родині не спадала нижче двох дітей. У кількох великих європейських країнах, зокрема в Німеччині, Франції й Італії, де якість життя відіграє особливо велику роль для молодих репродуктивного віку людей, цей показник є нижчий. Крім того у цих же промислово розвиненних країнах з огляду добрі умови життя і на високий рівень охорони здоров’я зростатиме кількість населення персійного віку. Нині кількість людей понад 60-річного віку становить приблизно 20 відсотків. Міжнародний інститут системних аналізів передбачає, що до середини нинішнього століття ця вікова категорія сягне 35-ти відсотків, а до кінця століття – аж 45-ти відсотків. Згідно з цими передбаченнями, кількість населення старшого віку особливо зросте в Китаї, де вона мала би до кінця нинішнього століття навіть потрОїтися. Тим часом у Японії старші віком громадяни з кінцем століття становитимуть 50 відсотків населення. Тобто обов’язком працездатних людей молодшого віку буде фактично утримання власних родин і половини населення пенсійного віку.

Слід до цього додати, що зростання населення планети займає нині не лише демографів. Науковці з інших ділянок передбачають щораз більші труднощі в забезпеченні населення планети харчами, особливо у тих частинах світу, де вже нині відчувається їхній брак. Екологи передбачають, що зі зростанням кількості населення розширюватиметься індустріалізація, забудова промисловими об’єктами сільськогосподарських угідь, дальше вирубуванння лісів і дальше забруднення навколишнього середовища. Усі ці не надто веселі прогнози змушують науковців шукати нових шляхів розв’язання цих проблем, передусім шляхом розробки нових технологій і вирощення генетично модифікованих сільсько-господарських культур, які, згідно з передбаченнями, в окремих випадках можуть потроїти врожайність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG