Доступність посилання

ТОП новини

Про деякі підсумки існування СНД


Про деякі підсумки існування СНД

Київ, 2 серпня 2001 - 1 серпня у Сочі розпочалася неформальна зустріч лідерів країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав. Зустріч десяти Президентів “без краваток” відбувається на тлі подальшої стагнації відносин у середині самого СНД. Десятилітній ювілей утворення Співдружність зустрічає у пошуках нової формули міждержавного співробітництва.

Сочинська неформальна зустріч керівників держав-учасників СНД - остання напередодні відзначення десятилітнього ювілею утворення. 28 засідань глав держав, 35 зустрічей керівників урядів та понад тисячу ухвалених документів – такий підсумок існування Співдружності Незалежних Держав. СНД, на відміну від Європейського Союзу, об’єднує не майбутнє, а минуле. При чому ця обставина суттєво впливає на стосунки усередині Співдружності. Останній приклад – поведінка російських політиків під час святкування дня Чорноморського флоту у Криму. Коли московський мер Юрій Лужков укотре за вже сумною традицією заявив, що півострів був і залишається російським, жоден із українських високопосадовців, образно кажучи, не вказав йому на двері. Це ще раз продемонструвало нерівність у партнерських стосунках не лише українських і російських політиків, а загалом усередині СНД, де домінуючу роль, як і за часів СРСР, має Москва.

Упродовж десятилітнього існування Співдружності учасники Співдружності намагалися знайти спільну формулу для економічного співіснування. Однак, жодне зі створених на теренах пострадянських держав об’єднань - Митний союз та ГУУАМ - так і не стало універсальним для усіх учасників. У червні цього року у Мінську лідери СНД почали апробовувати ще одну модель – Євроазійське економічне співтовариство, основу якого склали учасники Митного Союзу – Росія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Білорусь. Україна ж, як і у попередні два роки, була і залишається прихильником створення зони вільної торгівлі на теренах Співдружності. До речі, з цією ж ідеєю, за словами речника українського Президента Олександра Мартиненка, Леонід Кучма вирушив і до Сочі.

На тлі пошуку керівниками держав-учасниць СНД універсальної формули для економічної співпраці загальний клімат у Співдружності визначають все ж таки міждержавні стосунки. Росія обмежує імпорт українських труб і карамелі, Туркменистан веде суперечки з Москвою щодо експорту газу, Білорусь спонукає Кремль до ще більшої інтеграції у межах міждержавного союзу. А саміти Співдружності, на яких ідеться про необхідність економічної інтеграції, чим далі перетворюються на клуб за інтересами, що збирають лідерів держав для вирішення проблем у двосторонніх стосунках. Сочинська зустріч “без краваток” - ще одне яскраве тому підтвердження. Прикметно, що цей клуб за інтересами щоразу зменшує число своїх учасників. Вже вдруге упродовж цього року від зустрічей відмовляється туркменський президент Сапармурат Ніязов. До Сочі, посилаючись на складну внутрішньополітичну ситуацію, відмовився приїхати і грузинський лідер Едуард Шеварднадзе. Схоже на те, що десятилітній ювілей частина лідерів країн-учасників СНД зустрічають у роздумах про майбутнє Співдружності. Принаймні, час, що минув з 91-го року, очевидно, спонукає не лише до святкового настрою. Навіть за відсутності у Президентів краваток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG