Доступність посилання

ТОП новини

Молдовський уряд розробляє спеціальну програму щодо створення нових робочих місць для молоді віком 19-30 років та забезпечення молодих родин житлом


Молдовський уряд розробляє спеціальну програму щодо створення нових робочих місць для молоді віком 19-30 років та забезпечення молодих родин житлом

Кишинів, 2 серпня 2001 – За даними Федерації незалежних профспілок Молдови, кожна друга молода сім’я не має свого власного житла. Головна причина цьому – високий рівень безробіття, а також мізерна платня та злидні. За даними молдовського Департаменту статистики, аналізу та соціології, прибуток кожного члена молодої сім’ї становить 200 молдовських леїв, що ледве перевищує 15 американських доларів. Треба зазначити, що такий прибуток мають молоді сім’ї, що мешкають у місті. Щодо селян, то тут картина ще гірша. В середньому прибуток на одного члена молодої родини становить лише 142 лея. Скажімо, товари першої необхідності для новонародженого коштують понад 300 леїв. У керівництві Федерації незалежних профспілок Молдови твердять, що в республіці сьогодні понад 56 тисяч молодих людей – безробітні. Такий показник перевищує 50 відсотків усієї молоді Молдови.

Офіційно в центрах зайнятості зареєстровано лише 23 тисячі молодих людей віком від 16 до 29 років. Профспілки переконані, що за роки незалежності Молдови ще близько 80 тисяч молодих людей у віці 25-30 років покинуло місце постійного мешкання та виїхало за кордон. Ще 98-го року уряд Молдови на чолі з Іоном Стурзею затвердив програму експлуатації робочої сили, згідно з якою планувалося забезпечити робочими місцями понад 18 тисяч молодих людей. За даними міністерства економіки та реформ, лише близько 10 тисяч з них отримали робочі місця в центрах зайнятості населення. Нині молдовська влада вдруге робить конкретний крок в напрямку забезпечення молоді новими робочими місцями, а також власним житлом. Голова уряду Васілій Тарлєв повідомив кореспонденту радіо «Свобода», що кабінет міністрів має намір створити окремий фонд, кошти котрого буде сплачено комерційним банкам замість відсотків з позик для будівництва нового житла. Уряд планує, що на рахунок цього фонду впродовж другого півріччя надійде до 20 мільйонів молдовських леїв.

Крім цього, проект програми передбачає, що в державному бюджеті 2002 року будуть заплановані кошти для будівництва трьох з половиною тисяч квадратних метрів житла. Щодо нових робочих місць, то вже цього року податкова інспекція наполовину скорочує податки до соціального фонду для тих економічних агентів, котрі відкрили 10 і більше нових робочих місць для людей віком до 30 років. Молдовський прем’єр Васілій Тарлєв каже, що вже восени програму затвердить його кабінет і вона почне діяти. Тарлєв впевнений в тому, що можливість молодих родин сплачувати вартість житла 15-20 років зменшить кількість молодих людей, котрі не мають власного житла.

В молдовському уряді прогнозують, що виплата комерційним банкам відсотків з позик на будівництво житлових будинків для молоді зацікавить фінансові установи надавати більше коштів на будівництво житла для молоді. Нині у Кишиневі двохкімнатна квартира в середньому коштує 7-8 тисяч американських доларів. Молода сім’я за 15-20 років має можливість сплатити такі кошти банку за умови, що відсотки з цих позик буде сплачено з допомогою коштів спеціального фонду Кабінету міністрів Молдови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG