Доступність посилання

ТОП новини

Видавництво Університету в Торонто з нагоди столітнього ювілею оприлюднило назви 100 своїх найвпливовіших видань – серед них «Історія України» Ореста Субтельного


Видавництво Університету в Торонто з нагоди столітнього ювілею оприлюднило назви 100 своїх найвпливовіших видань – серед них «Історія України» Ореста Субтельного

Торонто, 2 серпня 2001 – Компетентне жюрі з числа відомих канадських вчених, якому було доручено вибрати із сотень тисяч книг, виданих торонтонським університетом, лише сто найкращих, дало свою високу оцінку виданню «Історія України», відзначивши передусім його значимість. Поява на світ цього дослідження – нині це теж уже історія. Її автор Орест Субтельний згадує:

Орест Субтельний

Коли я ще був у Гарварді, я зацікавився історією України. Мені не подобалося те, що було. Скажу чесно, що мені радянські праці не подобалися, але й діаспорні – теж. Так що я носився з цією ідеєю. Ну але, знаєте, для молодого науковця це було надто амбітно. Але коли я приїхав до Канади, - в мене син тут народився – то я вирішив узятися за історію. Ті перші три-чотири роки, коли син підростав, коли було дуже важко, тоді мені найкраще писалося!.. Мій син народився 85-го року.

Надія Бадзів

Написання «Історії України» Орест Субтельний закінчив 1988 року. Того ж року вона побачила світ у Торонто. А коли через кілька років автору запропонували видати її у Києві, за його словами, це було просто фантастикою. Переклад книги з англійської на українську мову було завершено 19 серпня 1991 року – в день сумнозвісного путчу. Того ж дня Орест Субтельний, який перебував у цей час у Києві, відніс рукопис до видавництва. Там йому порадили якомога швидше покинути Україну разом зі своєю працею. Щоправда, вже через три дні йому знову зателефонували з цього ж видавництва і попросили якнайшвидше принести рукопис знову. Мовляв, будемо друкувати. Але нині це теж уже історія, а тим часом у торонтонському університеті недавно з’явилося третє доповнене видання «Історії України». Орест Субтельний розповідає:

Орест Субтельний

Я новий розділ додав до цієї історії, який охоплює історію за останніх 10 років. До речі, можу сказати, що це був найважчий. Знаєте, чим далі, тим легше зрозуміти основні події, а чим ближче, тим важче зрозуміти, чому так діється як діється.

Надія Бадзів

Нове видання «Історії України» канадський професор українського походження Орест Субтельний присвятив 10-річчю Незалежності України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG