Доступність посилання

ТОП новини

Громадяни Македонiї у четвер вiдзначали нацiональне свято. Точнiше, вiдзначали лише македонцi, бо бiльшiсть етнiчних албанцiв не хоче мати нiчого спiльного iз своїми слов’янськими сусiдами


Громадяни Македонiї у четвер вiдзначали нацiональне свято. Точнiше, вiдзначали лише македонцi, бо бiльшiсть етнiчних албанцiв не хоче мати нiчого спiльного iз своїми слов’янськими сусiдами

Бєлград, 2 серпня 2001 – Македонцi святують Iлiнден, день святого Iллi, на згадку повстання проти турецьких загарбникiв, яке спалахнуло 1903 року. Тодi проголошено республiку, яка стала провiсницею сьогоднiшньої незалежної держави. Проте, її скасування через три мiсяцi призвело до масових страждань i емiграцiї великої частини населення, яка певною мiрою повторюється й цими днями. Напередоднi свята президент Борис Трайковський звернувся до громадян з радiсною вiсткою: пiсля переговорiв, якi тривали п’ять днiв, лiдери слов’янської та албанської громад досягли принципової домовленостi про врегулювання спiрних питань. Албанська мова стане офiцiйною в регiонах, де албанцi становлять щонайменше 20 вiдсоткiв населення. Вiдкритим залишилося питання нацiонального складу та повноважень полiцiї на мiсцях. Представник Європейського союзу Франсоа Леотар попередив, що переговори не завершено та, що мовну справу врегульовано лише умовно.

Отож, македонська драма продовжується. Вiдзначаючи державне свято, македонцi не забувають, що їхня держава – неначе хисткий човник на бурхливих хвилях. Болгарськi нацiоналiсти македонцiв вважають захiдними болгарами. Сербськi – пiвденними сербами. Грекам заважає й саме македонське iм’я та їхня iсторiя. Албанськi есктремiсти прагнуть вiдокремiти пiвнiчнi й захiднi райони та приєднати їх до Косова. За таких умов Македонiя наближається до десятої рiчницi незалежностi, за яку у вереснi 1991 року проголосувала абсолютна бiльшiсть населення, незважаючи на нацiональнiсть. У вiвторок з країни виїхало понад ста працiвникiв посольства США у Скоп’є та членiв їхнiх сiмей, а у середу оприлюднено, що Македонiю покидає й половина з-помiж п’ятисот американських вiйськовослужбовцiв, що їх там було розташовано.

Країнi, яка два роки тому стала притулком для сотень тисяч косовських албанцiв, наразi загрожує небезпека саме вiд албанської меншини. Колишнi бiйцi за свободу Косова постачають своїм землякам зброю й заохочують їх боротися проти держави, яку вони ще донедавна вважали зразком демократiї.

В день нацiонального свята Македонiя на такому самому роздорiжжi, на якому була й десять рокiв тому. Тодi її громадяни боялися гегемонiї Бєлграда. Наразi бояться однi одних. Що несе молодiй країнi Iлля-громовержець? Новi громи й блискавицi чи затишшя пiсля бурi? У Македонiї кажуть: Якщо вранцi є добрi новини, до вечора будуть поганi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG