Доступність посилання

ТОП новини

Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи занепокоєна перебігом передвиборної кампанії в Білорусі


Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи занепокоєна перебігом передвиборної кампанії в Білорусі та закликає негайно запросити для спостереження за виборами представників Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ

Мінськ, 3 серпня 2001 - Сьогодні закінчився візит до Білорусі делегації ПАРЄ на чолі з Террі Дейвісом, головою комітету з політичних справ цієї асамблеї.

"Делегація була глибоко розчарована незначним прогресом, досягнутим в розслідуванні справ про зникнення низьки громадьских діячів Білорусі. Вона також висловила серйозну занепокоєність випадками переслідування опозиції", - спеціально зазначається в підсумковій заяві делегації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Уряду Білорусі, яка ще не є членом Ради Європи, делегація нагадала про чотири умови для проведення вільних та справедливих виборів. Це прозорість виборчого процесу, доступ опозиції до державних засобів масової інформації, відмова від дискримінації політичних опонентів та справжні повноваження парламенту.

Представники ПАРЄ, з якими відмовився зустрітися президент Аляксандр Лукашенка, висловили свою заклопотаність складом виборчих комісій, низькою президентських декретів, особливо 20 декретом про обов’язкове декларування доходів і майна не лише кандидатів, але їхніх родичів тощо, свободою преси в Білорусі та можливістю фальсифікацій під час дострокового голосування.

Проте делегація ПАРЄ вирішила рекомендувати асамблеї направити спостерігачів на вибори президента Білорусі 9 вересня. Водночас було висловлено занепокоєність з приводу затримки запрошення варшавському Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, яке є головним органом спостереження за виборами в Європі та звичайно розпочинає свою місію не менш як за 6 тижнів до дня голосування. Білоруська ж сторона, наголосив керівник делегації Террі Дейвіс, досі не направила запрошення варшавському бюро ОБСЄ. Офіційний Мінськ впродовж двох останніх тижнів обіцяє зробити це "найближчими днями".

Террі Дейвіс заявив: "Час добігає! Якщо це буде зроблено за один-два тижні до виборів, для нас це буде неприймально".

Цікаво, що в перший день перебування делегації ПАРЄ в Мінську президент Аляксандр Лукашенка виступив з промовою, де звинуватив Захід у фінансуванні білоруської опозиції та підготовці "югославського варіанту" виборів. "Білоруського Коштуніци не буде!" - заявив Лукашенка. Білоруське телебачення цілком показало його 30-хвилинну промову, зазначивши, що "Аляксандр Лукашенка представив сенсаційні факти про діяльність націоналістичної опозиції, що її фінансує та підтримує Захід".

На моє прохання прокоментувати ці повідомлення керівник делегації ПАРЄ Террі Дейвіс відповів, що не бажає втручатися у передвиборну кампанію, реагуючи на заяви кандидатів на посаду президента. "Ви кажете про "факти" - я кажу про "заяви", - сказав Террі Дейвіс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG