Доступність посилання

ТОП новини

В Криму спекотно і багато курортників


В Криму спекотно і багато курортників

Симферополь, 03 серпня 2001 - Міністерство курортів і туризму Криму повідомляє, що цього року на півострові відпочине рекордна кількість курортників. Уже зараз сюди на відпочинок прибуло на 100 тисяч осіб більше, аніж на той же період торік. Кримські курорти переповнені.

Найбільш високопоставленим курортником, який у ці дні відпочиває в Криму є, звичайно президент України Леонід Кучма. Про його відпустку на Південному узбережжі Криму мало що відомо. Не відомо навіть, чи зупинився він у Форосі, чи в улюбеній Мухалатці. А от програму відпочинку ще одного високого гостя кримських курортів – чільного представника Європейського Союзу Хав’єра Солани – оприлюднено ще до його приїзду до Криму. З 1-го по 5 серпня пан Солана відвідав Фороську церкву, Байдарські ворота, Ханський палац у Бахчисараї, Лівадійський, Воронцовський і Масандровський палаци в Ялті, Севастополь і Херсонес та побував у знаменитих Масандровських винних підвалах, скуштувавши гарних кримських вин.

Втім, Леонід Кучма і Хав’єр Солана – лише двоє з майже 2 мільйонів курортників, які відвідали цього року Крим. Як очікують фахівці, у серпні і вересні на Кримський півострів прибуде стільки ж гостей. Вже зараз, за станом на перші числа серпня майже усі кримські курортно-оздоровчі заклади переповнені. Майже не залишилося місць і в приватному секторі. Ціни на проживання в курортних регіонах у порівнянні з минулим роком виросли на 20-30, а де-не-де – на 50%. Переповнені пляжі, квитки на авіа- і залісничний транспорт – не дістати. Відчуваються певні перебої з постачання прісної води. Як результат великого попиту – впала якість обслуговування туристів майже в усіх сферах курортного сервісу. Невибагливі російські та українські туристи, а саме вони переважають серед гостей Криму, однаково скаржаться і на небувалу спеку, що вже місяць стоїть на півострові, і на дорожнечу та грубість обслуговуючого персоналу.

Зараз в Криму працює 291 пляж із 305. 14 пляжів зачинено через неготовність до сезону. Переважно – через поганий санітарно-епідеміологічний стан. Водночас, місцеві власті стверджують, що санітарна обстановка в усіх районах Криму є нормальною і контрольованою. На неї навіть не вплинули масштабні аварії на каналізаційних колекторах в Севастополі та Алушті, коли в море потрапили тисячі тон нечистот. Втім, для пересічного курортника важливіша вартість входу на пляж. Зараз вона коливається від 2 до 15 гривень, що не кожному по кишені, а безкоштовних пляжів у Криму залишилося не так уже й багато.

І все ж кримська влада звертає увагу на те, що цього року Крим набагато краще підготувався до курортного сезону. Наприклад, в Ялті нещодавно було відкрито відреставрований готель “Ореанда”, який за міжнародною класифікацією отримав 4 зірочки. Це єдина в Криму готельна установа такого рівня. І вона зараз заповнена курортниками. В уряді автономії сподіваються, що наступного року “Ореанда” отримає п’яту зірочку, а статус чотири-зіркових здобуде ще кілька кримських готелів. А поки що переважна більшість гостей півострова тулиться у 6-метрових кімнатках приватного сектора, харчується тижневої давнини пловом, запиваючи розведеним вином і поспішає на комунальний пляж, де вільного місця – якраз, щоб застелити маленький рушничок, а в морській воді можна виловити не тільки медузу. І всеж, у Крим їдуть, і як прогнозують фахівці, потік курортників збільшуватиметься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG