Доступність посилання

ТОП новини

В партнерстві "Мажейкю нафта" з "Юкос" – надія на краще майбутнє


В партнерстві "Мажейкю нафта" з "Юкос" – надія на краще майбутнє

Вільнюс, 3 серпня 2001 — В четвер Сейм Литви зробив зміни в важливих для Литви законах щодо нафтового комплексу, які було прийнято майже два роки тому, наприкінці жовтня 1999 року. Зі 111 присутніх в залі засідань депутатів Сейму 98 проголосували за поправки в законі про реорганізацію підприємств нафтового комплексу - акціонерних товариств "Бутингєс нафта", яке займається головним чином експортом російської нафти через Балтійське море, нафтопереробного заводу "Мажейкю нафта" і нафтопроводу "Нафтотєкіс". Оці три компанії два роки тому було реорганізовано в концерн під назвою "Мажейкю нафта" і 33% акцій продано американській компанії "Williams International", разом їй було надано права оператора. Біля 60% акцій концерну залишається в уряду Литви.

Поправки в законі відчинили шлях до литовського нафтового комплексу російській компанії "Юкос". Тепер "Юкос" має право купити за USD 75 млн. 26,85% акцій литовського нафтового концерну, а ще 75 млн. доларів збирається литовському концернові позичити. "Мажейкю нафта" донині через недостачу нафти щороку працювала з мільйонними збитками. Вважається, що збиткам сприяла найбільша російська нафтова компанія "ЛУКойл", яка продавала литовцям замало нафти, протягом останніх кількох років постійно бажаючи купити до 51% акцій мажейкяйської компанії і стати її оператором.

Згідно з угодою, яку 14 червня укладено поміж оператором литовського нафтового комплексу компанією "Wiliams International" та російським концерном "Юкос" і яка, як очікується, набере сили в вересні, "Юкос" протягом 10 років постачатиме щороку по 4,8 млн. тонн нафти литоському нафтопереробному заводові і ще по 4 млн. тонн – для експорту на Захід через Бутінзький нафтотермінал, що на Балтійському взморрі поблизу курорту Паланга і кордону з Латвією.

За проектом Мажейкяйсьский нафтоперобний завод може щороку переробляти до 12 млн. тонн нафти, так що й далі завод працюватиме аж ніяк не в повну силу. Але тепер, при забезпеченому довгострочному постачанні нафти, "Williams International" і "Мажейкю нафта", ймовірно, отримають кредити від Європейського банку реконструкції і розвитку та інших міжнародних фінансових інституцій для реконстркції мажейкяйського нафтопереробного заводу, що покращить його стан на європейському ринку виробляння бензину і дизельного палива і разом покращить фінансовий стан – завод в Мажейкяї, ймовірно, після багатьох років збиточної діяльності почне отримувати прибуток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG