Доступність посилання

ТОП новини

Полеміка російських політологів стосовно заяви Віктора Христенка про необхідність надання російській мові офіційного статусу в Україні


Полеміка російських політологів стосовно заяви Віктора Христенка про необхідність надання російській мові офіційного статусу в Україні

Москва, 3 серпня 2001 ― Відомий російський політолог, президент Центру ефективної політики Глєб Павловський виступив із засудженням заяви віце-прем’єра РФ Віктора Христенка щодо необхідності надання російській мові офіційного статусу в Україні. На думку пана Павловського, такі заяви російського віце-прем’єра суперечать атмосфері російсько-українського діалогу і, взагалі, російська посадова особа не має висловлюватися з таких серйозних питань і не може висловлювати офіційну думку. Питання запровадження якоїсь офіційної мови в Україні – це виключно компетенція українського керівництва і питання запровадження будь-якої мови в Росії – це виключно компетенція російського керівництва, - зазначив Глєб Павловський. Він нагадав, що українська діаспора в Росії також не має жодних підстав для того, щоб говорити про нормальну ситуацію з власною, рідною мовою. Більше того, у появі такої заяви Віктора Христенка, як і у появі заяви московського мера Юрія Лужкова про російську приналежність Криму, Глєб Павловський бачить дії протиросійських сил у оточенні московського мера та російського віце-прем’єра. Саме ці сили заважають нормальному розвитку російсько-українських взаємин, - зазначає Глеб Павловський у спеціальній заяві, яку оприлюднив інтернет-сайт «Страна RU».

Треба відзначити, що спостерігачі у російській столиці пов’язують цю заяву Глєба Павловського із тим, що останнім часом цей російський політолог, відомий своїми контактами з Кремлем, бере активну участь в українській передвиборчій кампанії за посередництва близьких до української влади політологічних центрів.

Однак, із серйозною заявою на відповідь панові Павловському виступив керівник інтернет–сайту «Газєта СНГ RU», де і було надруковано інтерв’ю Віктора Христенка, президент Євразійської медіа-групи Вахтан Туранян. Він зазначив, що Глєб Павловський немає жодного права коментувати висловлювання російських офіційних осіб і тим більш пов’язувати ці висловлювання із діяльністю якихось протиросійських угруповань в оточенні Віктора Христенка і Юрія Лужкова.

На думку президента Євразійської медіа-групи, реакція Глєба Павловського пов’язана з тим, що його Центр ефективної політики намагається монополізувати усі контакти з представниками російської влади і не є задоволеним, коли російський віце-прем’єр дає інтерв’ю якійсь інтернет-газеті, що не контролюється Глєбом Павловським.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG