Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відвідав Аргентину з офіційним візитом


Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відвідав Аргентину з офіційним візитом

Лондон, 3 серпня 2001 ― Тоні Блер, перебуваючи в Аргентині з офіційним візитом, сказав що Великобританії і Аргентині час уже визнати, що минуле є минуле. Він став першим діючим лідером Великобританії, що відвідав Аргентину після війни 1982 року за Фолклендські острови між цими країнами.

Пан Т.Блер зустрівся із прем’єром Аргентини Фернандо Деляруа біля мальовничого водоспаду Ігаусу на бразільській стороні аргентино-бразільського кордону, після чого відправився з ним на аргентинській бік для короткого, але дуже символічного візиту.

Лондон і Буенос-Айрес погодилися, що тепер не час обговорювати гостре питання суверенітету над островами, які перебувають під британським контролем, але що їх Аргентина називає Мальвінськими і претендує на них з 1833 року. Натомість, пан Блер проявив солідарність із паном Деляруа, що як і він сам є лівоцентристом, під час серйозної фінансової кризи, яка, як вважають фахівці може призвести до дефолту боргу країни на суму 128 мільярдів доларів.

Т.Блер наполягав на тому, що місце Фолклендської війни, яка укоротила віку тисячі осіб з обох сторін, залишилося лише у підручниках з історії. Нині Аргентина має справжні економічні проблеми, які можуть позначитися не тільки на Південній Америці, але і на усьому світі, - заявив пан Блер, але Британія сповнена рішучості допомогти Аргентині.

Нині важливо допомогти і важливо, аби Британія сьогодні мала нормальні, добрі робочі стосунки з Аргентиною. «Я думаю, що це і є майбутнє наших двох країн,» - заявив британський прем’єр-міністр. Чинники, що супроводжували пана Блера зазначили, що для Великобританії допомога Аргентині є важливішою, ніж повернення до війни.

У жесті примирення попередник Деляруа – Карлос Менем у 1998 році відвідав Лондон і поклав вінок до меморіалу британським загиблим у Фолклендській війні у Соборі Святого Павла.

Хоча Тоні Блер, взагалі, є першим британським прем’єром, що відвідав Аргентину, за останні кілька років тут бували члени британської королівської родини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG