Доступність посилання

ТОП новини

Політична напруга в Ірані


Політична напруга в Ірані

Прага, 6 серпня 2001 – Протистояння між релігійно-консервативними і реформістськими політичними силами в Ірані набрало нових рис після уікендових заяв вищого духовного лідера країни айятолли Алі Хаманеї. Довелося навіть відкласти інауґурацію нещодавно переобраного президентом країни Мохаммеда Хатамі, призначену на минулу неділю.

Ситуація в Ірані набрала нового напруження після суботньої заяви духовного лідера країни Алі Хаманеї, котрий у телевізійному зверненні закликав відкласти офіційну інауґурацію президента Ірану Моххамеда Хатамі, яка була призначена на неділю, 5 серпня. Головною причиною перенесення приведення до присяги реформістського президента консервативний духовний вождь іранців назвав відсутність згоди між парламентом і верховним судом Ірану щодо визнання парламентарями рекомендованих з боку суду нових членів 12-членної Дозорчої Ради, яка фактично контролює діяльність парламенту і в ній переважають консервативні діячі. Згідно з іранською конституцією, церемонія офіційного введення у функції президента країни повинна відбуватися у присутності всіх членів згаданої ради.

Нагадаємо, що Мохаммед Хатамі був обраний президентом Ірану на другий термін ще 8 липня і його підтримало 77 відсотків виборців. Але новий президент не має права формувати свій уряд до інауґурації. Айятолла Хаманеї наказав Раді обов’язку і честі, найвищому органові державиної влади, який має вирішальне слово у розв’язанні політичних суперечок в Ірані, провести надзвичайне засідання, щоб обговорити ці незгоди, котрі виникли між прореформістським парламентом і законодавцями, які провадять жорстку політику у консервативних рамках. Головною незгодою виступають розбіжності щодо нових призначень в консервативній Дозорчій Раді, яка фактично є верхньою палатою парламенту, тобто, своєрідним Сенатом.

«Враховуючи той факт, що ми вимушені перекласти церемонію приведення до присяги президента країни, я вважаю необхідним провести надзвичайне засідання якнайшвидше і вирішити головну проблему розбіжностей», - вказує у офіційному листі айятолла Хаманеї, що його він адресував голові Ради обов’язку і честі Акбару Хашемі Рафсанджані. У листі до голови парламенту Ірану Мехдіма Каррубіма айятолла нагадує про те, що вже двічі меджліс відхилив рекомендовані судовою владою кандидатури до Дозорчої Ради меджлісу і тому на думку духовного глави країни, «є необхідність відкласти інауґурацію до того часу, поки не вдасться усунути всі правові неясності, які заважають у проведенні церемонії присяги». Відповідна реакція Акбара Рафсанджані виявилася негайною: він призначив засідання Ради обов’язку і честі на вечір 6 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG