Доступність посилання

ТОП новини

Арешт працівників гуманітарної організації в Афганістані


Арешт працівників гуманітарної організації в Афганістані

Прага, 6 серпня 2001 – Учора, тобто в неділю афганський режим талібан заарештував 24 працівники міжнародної гуманітарної організації за звинуваченням у проповідуванні християнства. Минулого року талібан оприлюднив постанову, згідно з якою до смертної кари будуть засуджені всі ті мусульмани, які перейшли на іншу віру, а також усі ті, хто намовляє мусульман до зміни віросповідання.

Згідно з повідомленнями із Кабула, заарештовано 16 афганців і 8 іноземних працівників харитативної організації «Шелтер нау інтернешанел» з осередком у США, яка займалася доставою і розподілом гуманітарної допомоги серед афганського населення. Серед заарештованих іноземців є австралійські, американські і німецькі громадяни, серед них двоє чоловіків (австралієць і німець) і 6 жінок. Талібан заборонив діяльність харитативної організації на території Афганістану і провів арешти після того, як у домі афгаця - одного із працівників гуманітарної організації служба безпеки талібану знайшла кілька екземплярів біблії, а в представництві організації – два компютерні диски із матеріалами про християнство.

Афганське радіо Шаріат у повідомленні про арешти цитує заступника міністра зі справ релігії, який заявив, що заарештовані призналися у їхньому злочині і в письмових поясненнях неначебто покаялися і попросили пробачення.

Повідомлення про арешти журналісти наводять у контексті минулорічної постанови талібану про смертну кару за відхід від ісламу і за сприяння цьому.

У понеділок посольства США, Австралії і Німеччини висловили занепокоєння у зв’язку з арештами і звернулися до керівництва талібану із закликом вияснити ситуацію. За словами представника американського посольства, долі заарештованих поки що вияснити не вдалося. Організація Об’єднаних Націй, яка координує міжнародну гуманітарну допомогу населенню Афганістану, теж розпочала заходи з метою звільнення заарештованих.

Працівники харитативних установ, серед яких, зрозуміло, є християнські організації, що займаються збиранням пожертв голодуючому афганському населенню і розподілом цієї допомоги, скаржаться на те, що міліція талібан від самого початку організування гуманітарної допомоги стежить за ними, залякує і влаштовує обшуки й арешти. Останніми місяцями, коли міжнародна спільнота розгорнула ширшу харитативну діяльність на користь афганського населення, щоб недопустити до масового голоду і громадянської війни у цій країні, міліція талібан посилила стеження і репресивні заходи проти працівників міжнародних допомогових організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG