Доступність посилання

ТОП новини

Україна втрачає свої культурні цінності через їх нелегальне вивезення за кордон


Україна втрачає свої культурні цінності через їх нелегальне вивезення за кордон

Прага, 6 серпня 2001 ― Як і більшість пост-радянських країн, Україна стрімко втрачає свої культурні та історичні цінності. Національні реліквії пізніше опиняються на світових антиквариних ринках, у приватних колекціях і навіть в національних музеях за кордоном, як це сталося у випадку викрадення фресок Бруна Шульца.

Об’ємистий каталог із блискучою обкладинкою вміщує фотографії найдорогоцінніших коштовностей української культури. Але, демонстровані предмети – ікони й хрести, картини й прикраси, а також книжки – очевидно вже ніколи не виставлятимуться в Україні. Їх було вкрадено і нелегально вивезено з України для продажу на міжнародних ринках антикваріату.

Каталог вкрадених цінностей – результат роботи новоствореної служби, покликаної захищати національні культурні цінності й запобігати їхньому вивезенню з країни. Із розвалом Радянського Союзу та відкриттям кордонів українські церкви, котрі до того вже постраждали від більшовицького режиму, зазнали нового лиха – коштовні релігійні атрибути, ікони й хрести, що упродовж поколінь служили людям, стали здобиччю злодіїв. Пограбувань також зазнають музеї та бібліотеки. У 1997 році з музею в Центральній Україні вкрадено 2 картини датського й французького майстрів, які пізніше знайшлися в Британії; наступного року один відвідувач Україніської Національної Бібліотеки в Києві виніс з будівлі одну з чотирьох відомих у світі копій 1543 року роботи Миколи Коперника.

Однак, не всі полювальники за українськими скарбами – прості злодії. Працівники ізраїльського музею Яд Вашем (Yad Vashem) на початку цього року нелегально вивезли з України фрески письменника Бруно Шульца. Вони визнали це і заявили, що роботи по праву належать Ізраїлю.

Світлана Шкляр, співголова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей за кордон, сподівається, що Україні вдасться зберегти решту цінностей, більшість з яких була здобута під час Другої Світової війни.

За статистикою Інтерполу, нині в Європі діє щонайменше 40 злочинних угруповань, що спеціалізуються на крадіжках та перепродажі антикваріату й творів мистецтва. Успіх їхньої діяльності забезпечується не лише браком заходів безпеки та чіткого переліку українських коштовностей, але й суперечливим українським законодавством. Один закон не дозволяє вивозити культурні цінності, що входять до каталогу національних музеїв, архівів та бібліотек; причому фахівці ствреджують, що цей каталог неповний. А інший закон твердить, що будь-який предмет релігії, культури чи мистецтва, створений до 1945 року не може вивозитися за межі України. Щоправда, такі речі можна легко придбати в Україні на вуличних ринках або в антикварних крамницях.

Заступник голови відділу культурних цінностей аеропорту Бориспіль Олег Кепко говорить, що власники антикварних крамниць не завжди відверті з іноземцями щодо законності вивезення такого товару за кордон.

За перші 6 місяців поточного року українські митники зафіксували 92 випадки вивезення з країни історичних предметів на суму 24 тисячі долларів. Предмети конфісковуються без відшкодування їхнім власникам, більшість з яких іноземні туристи, котрі й не намагалися приховати факт вивезення сувенірів.

Тимчасом група експертів продовжує роботу над каталогізуванням унікальних предметів української культури: усі вони увійдуть до державного реєстру і кожен матиме ідентифікаційний номер, а антикварні крамниці будуть зобов’язані чітко вказувати, який товар підлягає вивезенню, а який – ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG