Доступність посилання

ТОП новини

Загальне зубожіння населення України спонукає його звертатися до найпримітивніших способів здобування продуктів харчування


Загальне зубожіння населення України спонукає його звертатися до найпримітивніших способів здобування продуктів харчування

Житомир, 6 серпня 2001 - Збиральництво дарів лісу стало одним з найдоступніших способів наповнення споживчого кошика. Прагнучи прогудувати свою родину, люди переважно нехтують небузпеками, які нині приховує в собі, наприклад, звичайне грибівництво. За данними радіологів Житомирщини вміст радіоактивних речовин у грибах зібраних на теренах Поліся перевищує гранично допустимі норми у 82 ви¢падках зі 100. Незпека в тому, що радіоактивні продукти з Полісся пошрюються по ринках усієї Україн звідки й потрапляють на стіл довірливих любителів делікатесів.

Цього року на Донеччині вже було виявлено консервовані гриби з Житомирщини, вміст радіоактивного цезію-137-го в яких перевищував гранично допустимі норми в 2-3 рази. Виробник грибів ВАТ “Діброва” зі Словечного, що в Овруцькому районі Житомирської області. Минулого року радіоактивні гриби вилучили також на Запоріжжі. І це далеко не єдиний випадок.

Важко знайти людину на Поліссі, яка б не зналася на грибах. Збиральництво для поліщуків це і давня традиція, яка дозволяє суттєво доповнити стіл білками, та для багатьох можливість підзаробити з продажу грибів та ягід. Біда в тому, що ліс і дотепер залишається найбільшим накопичувачем радіоактивих речовин. Наприклад, минулого року на Волині було вилучено партію березових бруньок виробництва Закритого Акціонерного Товариства з Житомира “Ліктрави”. Вміст радіоактивного цезію в них перевищував гранично допустимі норми у – 8 разів!

З наведеними вище фактами розбиралася обласна прокуратура. Постановою головного лікаря обласної санепідемстанції заборонено продаж продуктів лісу на ринках 8 районів Житомирщини, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Ягоди та гриби можна продавати лише за умови наявності в продавців документа, якій засвідчує радіаційну безпеку продуктів. Втім кмітливим поліщукам не важко обійти надокучливу перепону.

Цього року грибний сезон обіцяє бути вдалим. Затяті грибники з нетерпінням потирають руки в очікування вдалого полювання. Але радіологи попереджають, що понад 80 відсотків грибів Полісся містять радіоактивні речовини. Якщо ці, з дозволу сказати, дари лісу з’являться на ринках інших областей, то немає практично ніяких шансів, що там хтось зупинить цей небезпечний для здоров’я людини товар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG