Доступність посилання

ТОП новини

ІРА оприлюднила заяву, в якій пообіцяла цілком унеможливити використання своїх арсеналів зброї


ІРА оприлюднила заяву, в якій пообіцяла цілком унеможливити використання своїх арсеналів зброї

Лондон, 7 серпня 2001 – Роззброєння Ірландської Республіканської Армії вимагають про-британські протестантські партії Північної Ірландії, які ставлять це як умову подальшої участи у автономних владних інститутах провінції партії «Шинфейн», що є політичною союзницею ІРА. Через те, що немає поступу у справі роззброєння 1 липня резиґнував перший міністр провінції протестант Дейвід Тримбл, цим поставивши мирне врегулювання на межу колапсу. Проте ІРА завжди відмовлялася від того, аби передати зброю британським чи ірландським силам безпеки, вбачаючи в цьому капітуляцію. У заяві ж ІРА натомість була присутня формула унеможливлення застосування арсеналів.

ІРА нині заявила, що вона провадить розмови з головою міжнародної комісії з роззброєння канадським генералом Джоном де-Шастленом щодо деталей того, як саме унеможливити використання зброї. Самі ці подробиці, так само і те, коли цей процес планують розпочати, наразі невідомі. У звіті комісії з роззброєння вказано лише, що метод виведення зброї з ужитку не становитиме загрози для громадськости і надійно усуне ризик її використання в майбутньому. Припускається, що йдеться про знищення зброї самими членами ІРА під контролем міжнародної комісії генерала де-Шастлена. Наприклад, це може статися методом залиття бетоном таємних сховищ ІРА.

Прем’єр-міністр Ірландської республіки Берті Агерн сказав, що заява ІРА означає прорив у мирному процесі. Британський міністр у справах Північної Ірландії Джон Рід вважає, що ця заява є важливим кроком вперед. Проте, про-британські протестантські партії Північної Ірландії дуже обережні, а подекуди – і скептичні. Лідер головної протестантської партії ольстерських уніоністів і екс-перший міністр провінції Джон Тримбл, зокрема, сказав, що хоча крок ІРА є важливим, він хотів би бачити практичний початок роззброєння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG