Доступність посилання

ТОП новини

Агресивна політика Ізраїлю підживлює ненависть “Гамас” – вважає палестинський міністр


Агресивна політика Ізраїлю підживлює ненависть “Гамас” – вважає палестинський міністр

Прага, 7 серпня 2001 ― Міжнародне співтовариство знову засудило Ізраїль та палестинців за поновлення насильства на Близькому Сході. Сьогодні ізраїльські танки обстріляли три палестинські пости на Західному березі Йордану у відповідь на обстріл палестинцями ізраїльської автомашини сьогодні вранці. За 10 місяців поновлення кровопролиття кількість жертв сягнула майже семисот осіб: вбито 130 ізраїльтян і понад 450 палестинців.

Сьогодні на Західному березі Йордану знову лунали постріли. Ізраїльські танки відкрили вогонь по палестинських поліцейських постах, а раніше палестинці обстріляли автомобіль, в якому їхав ізраїльський араб. Минулими вихідними ізраїльські війська майже цілком блокували 8 населених пунктів на Західному березі Йордану після того як було вбито одну ізраїльтянку.

Остання хвиля насильства поновилася минулого тижня після знищення Ізраїлем палестинських вояків, які начеб то були терористами. Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон заявляє, що вбивство палестинських терористів здійснено з метою самооборони, а палестинський міністр Єрусалима вважає, що політика знищення палестинців викликає дедалі агресивнішу реакцію з боку радикального про-ісламського угрупування Гамас. Сьогодні в інтерв’ю ізраїльському радіо палестинський представник заявив, що після останніх акцій ізраїльської армії палестинське населення почало висловлювати більше симпатії екстремістським силам типу Гамас та Ісламський Джігад. Він попередив Ізраїль, що така політика може привести до влади в Палестині радикально налаштовані угрупування.

Після інциденту з убивством палестинських солдатів уряд прем’єра Шарона став об’єктом різкої критики з боку міжнародного співтовариства. У понеділок генеральний Секретар ООН Кофі Аннан засудив Ізраїль і закликав припинити знищення палестинських активістів, назвавши це порушенням міжнародного права. Учора президент США Буш знову закликав сторони сісти за стіл переговорів. А на брифінгу у Державному департаменті його речник Річард Баучер сказав: “Я гадаю, ми чітко дали зрозуміти, що насильство, особливо останніми днями, нас дуже непокоїть. Ми зверталися до обох сторін із закликом не переходити межі посилення нетерпимості і не вдаватися до помсти. Ми закликали обидві сторони докласти до цього максимальних зусиль.”

Як пише сьогодні щоденник “Інтернешнл Геральд Тріб’юн”, Білому Дому слід активніше діяти у напрямку підтримки миру на Близькому Сході, адже кровопролиття між Ізраїлем і Палестиною шкодить інтересам американської політики щодо Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG