Доступність посилання

ТОП новини

Україна на порозі занепаду – коментар західних аналітиків центру Стратфор


Україна на порозі занепаду – коментар західних аналітиків центру Стратфор

Прага, 7 серпня 2001 ― Україна стоїть на порозі демографічної кризи. Її головна причина – загрозливе поширення СНІДу й туберкульозу. Якщо найближчим часом ситуація не зміниться, то Україна з перспективного регіонального партнера перетвориться на джерело небезпеки. Такі невтішні коментарі вміщує в останньому виданні свого інтернет-часопису американський центр стратегічного планування “Стратфор”, що знаходиться в американському штаті Техас.

Американські аналітики доходять висновку, що Україна поступово перетворюється на проблемного сусіда й партнера: вони прогнозують, що Європейський Союз замість того, аби інтеґрувати Україну до себе, створюватиме для неї бар’єри, а Сполучені Штати остаточно розчаруються в ній, як у непотрібному союзнику в питаннях безпеки.

Незважаючи на оптимістичні прогнози західних урядів, на початку 90-х років Україна почала занепадати, а її населення стрімко скорочуватися. Соціальна невизначеність, економічна нестабільність, еміграція, велика смертність та низька народжуваність за часи незалежності позбавили державу 3-ох мільйонів населення. Але, за прогнозами експертів американського центру стратегічного аналізу, найзагрозливішими явищами для населення України є СНІД та туберкульоз.

За 10 років здорове працездатне населення країни зістаріє, що завдасть значної шкоди і без того слабкій економіці. За даними ООН, половина хворих на СНІД у світі – молоді люди до 25-ти років, тобто економічно найперспективніша частина населення, що крім того здатна народжувати дітей. В Україні - один відсоток населення віл-інфіковані. Політологи центру “Стратфор” пов’язують таку ситуацію із тим, що географічно і політично Україна перебуває у досить ризикованому становищі – крізь її територію пролягають головні шляхи транспортування наркотиків між Росією та Європою. Але, за західними прогнозами, ситуація ускладнюватиметься ще й поширенням туберкульозу. В рамках реформування своїх карних систем, Росія та Україна планують звільнити з тюрем тисячі в’язнів; майже всі вони хворі на туберкульоз. Якщо припустити, що хвороба вийде за межі в’язниць та через її носіїв пошириться на населення, то вже незабаром Україна може очікувати нових проблем.

Аналізуючи ситуацію, центр стратегічного прогнозування “Стратфор” попереджає, що українській економіці загрожує не лише втрата нового працездатного покоління, а й наступних генерацій. Аби не допустити цього, експерти радять Україні передусім зняти табу з багатьох питань і почати відкрито говорити на такі теми, як проституція та наркоманія, які справді є загрозою для добробуту країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG