Доступність посилання

ТОП новини

Новий раунд американсько-російських переговорів у справі американської системи ракетної оборони


Новий раунд американсько-російських переговорів у справі американської системи ракетної оборони

Вашингтон, 7 серпня 2001 - У Пентагоні російські та американські експерти у вівторок розпочали перший, із трьох раундів, нові переговори у справі американської системи ракетної оборони та повязані із нею питання договору ПРО з 72 року.

Від теперішньої першої зустрічі в рамках американсько-російських військових консультатцій, про які домовилися у липні під час генуезького самміту президенти США та Росії, не слід очікувати якихось переломних результатів – вважають вашингтонські та московські представники. Керівник російської делегації генерал-полковник Юрій Балуєвський у Вашингтоні заявив:

“На нашу думку тепер немає потенційної ракетної загрози, проте існує деякий ризик й слід визначити коли він міг би перетворитися у реальну ракетну загрозу”.

При цьому Балуєвський повторив відому кремлівську позицію, що на сьогодні не має підстав для того, щоб міняти договір ПРО із 72 року. Водночас він вказав на те, що як представники військового естаблішменту вони вирішуватимуть військові питання, а “доля самого ПРО в руках політичних лідерів”. Як відомо Сполучені Штати в рамках підготовки системи національної ракетної оборони вважають необхідним внести поправки до радянсько-американського договору ПРО з часів холодної війни. Днями міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд зазначив, що не слід очікувати багато від теперішнього раунду переговорів. “Ймовірно зараз матиме місце радше обмін інформацією, а не поглядами” - наголосив Рамсфельд, котрий наступного тижня планує відвідати Москву. “Російська сторона, слід сподіватися, матиме можливість більш детально ознайомитися із американською позицією щодо наступальних та оборонних споможностей та щодо різних шляхів співпраці між двома країнами” - вважає глава Пентагону. Тим часом, Президент Джордж Буш, Радник з питань національної безпеки Кондолісса Райс, міністр оборони Рамсфельд наголошують на необхідності розбудови взаємин з Росією на новому рівні і відходу від мислення періоду Холодної війни, коли США та СРСР були ворогами. “Нам слід позбутися багажу часів Холодної війни і радянсько американських відносин, що залишився в мисленні, що є пристунім у договорах та у структурі взаємин” - заявив Рамсфельд й визнав що цей процес вимагатиме певного часу. Проте, як зазначають американські офіційні особи, російські керівники покищо не погоджуються із концепцією творення нових стратегічних рамок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG