Доступність посилання

ТОП новини

У Македонiї продовжуються переговори лiдерiв найбiльших слов’янських i албанських партiй


У Македонiї продовжуються переговори лiдерiв найбiльших слов’янських i албанських партiй

Бєлград, 8 серпня 2001 – Хоча уже уточнено основнi положення угоди про врегулювання конфлiкту, немає гарантiй, що її буде пiдписано до кiнця поточного тижня, бо екстремiсти обох сторiн намагаються ускладнити ситуацiю.

До Македонiї з Косова останнiм часом повернулося понад 20 тисяч, а на повернення чекають ще 55 тисяч албанських бiженцiв. В самiй Македонiї є приблизно 40 тисяч громадян, якi тимчасово покинули свої домiвки в кризових регiонах. Тих, хто повертається, чекають спаленi й пограбованi села та знищений врожай в полях. Люди поки-що повертаються лише в етнiчно чистi села, оскiльки нi македонцi нi албанцi бiльше не вiрять в можливiсть мирного спiвжиття.

За таких умов проходять переговори лiдерiв чотирьох партiй за участю президента Бориса Трайковського та мiжнародних посередникiв. Згiдно з достовiрними джерелами, уже пiдготовано текст мирної угоди, якою передбачається роззброєння та амнiстiя албанських повстанцiв, за винятком тих хто скоїв злочини. Пiсля ратифiкацiї угоди у парламентi розпочнеться процес конституцiйної реформи. Полiтичний лiдер повстанцiв Алi Ахметi мав би перед представником НАТО пiдписати окремий документ, яким висловлює вдячнiсть главi держави за амнiстiю. Це добрi новини. Проте, є й сумнi. В передмiстi Скоп’є у вiвторок у сутичцi з полiцiєю загинуло п’ять албанцiв, а п’ятьох заарештовано. В будинку виявлено справжнiй склад зброї, бомб та мiн. Албанськi екстремiсти заявляють про намiр помститися. На шляху неподалiк Тетова невiдомi викрали п’ятьох македонських робiтникiв. З-помiж шести машин з гуманiтарною допомогою, якi вирушили до сiл в околицi Тетова, чотири повернулися внаслiдок стрiлянини на шляху.

Слiд зазначити, що мiжнароднi посередники висловлюють бiльше оптимiзму, анiж македонцi та албанцi. Слов’янська сторона постiйно попереджає, що джерелом нестабiльностi в країнi є Косово. Македонська преса пише, що бiльшiсть повстанських загонiв очолюють бiйцi розпущеної Армiї визволення Косова, якi своїм землякам постачають зброю. Те саме заявляють i урядовцi у Бєлградi. На їхню думку, мiжнародна мiсiя у Косовi досi не дала жодних результатiв. Мiнiстр юстицiї Сербiї Владан Батич у вiвторок звернувся до Ганса Геккерупа, голови адмiнiстрацiї ООН у провiнцiї, з вимогою подати у вiдставку. За словами Батича, миротворча мiсiя не зробила нiчого для повернення сербських бiженцiв та безпеки тих сербiв, якi залишилися у Косовi. Бєлград, зокрема, незадоволений намiром мiжнародної адмiнiстрацiї провести у листопадi вибори у Косовi, пiсля котрих буде сформовано органи мiсцевого самоврядування, в яких абсолютно бiльшiсть матимуть етнiчнi албанцi.

Офiцiйнi Бєлград i Скоп’є згiднi в одному: вимагають мiжнародну допомогу для врегулювання конфлiктiв, але важко сприймають мiжнароднi принципи, насамперед коли йдеться про ставлення до нацiональних меншин. Серби й македонцi для себе вимагають усi права, а етнiчних албанцiв трактують як нижчу расу, яка повинна задовольнитися крихтами демократiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG