Доступність посилання

ТОП новини

На думку правозахисників, свобода судів “абсолютно аморфна, вона відсутня... Є просто фабрикація фактів, яка штампується у прокуратурі, міліції...”


На думку правозахисників, свобода судів “абсолютно аморфна, вона відсутня... Є просто фабрикація фактів, яка штампується у прокуратурі, міліції...”

Київ, 8 серпня 2001 - Наприкінці червня цього року закінчився перехідний термін положень Конституції. Це означає, що тепер санкцію на арешт повинен надавати суд, а не прокуратура. В Україні чимало людей, у яких термін перебування під вартою закінчився. І, згідно з новим законодавством, суди повинні приймати рішення: відпустити людину чи продовжити термін ув”язнення. Але склалася патова ситуація: прокуратура вже не може цим займатись, а суди чомусь відкладають і затягують рішення щодо термінів утримання під вартою. Виходить, що люди сидять у в’язницях незаконно. Своєю думкою з цього приводу поділилися: адвокати В”ячеслав Амелін ( 12-років працював суддею), Ігор Грицяк (у минулому прокурор з 5-річним стажем) та секретар Українського комітету “Гельсинки-90”Олександр Курєпін.

Адвокати В’ячеслав Амелін і Ігор Грицяк захищають Андрія Миханіва, якого звинувачено у господарсько-фінансових злочинах. За їхніми словами, 17 липня поточного року закінчився термін тримання під вартою їхнього підзахисного. І тепер за мотивованим рішенням суду, Миханіва повинні відпустити, або, навпаки, продовжити термін у”вязнення. Але цього не сталося, - розповідають адвокати. За їхніми словами, вони звертались в різні правові установи, але безрезультатно.

На жаль, це не поодинокий випадок. За словами секретаря Українського Комітету “Гельсинки-90” Олександра Курєпіна, безпідставно тримають під вартою віце-президента банку “Слов”янський” Бориса Фельдмана, термін ув”язнення якого закінчився на початку червня: “Формально, термін ув”язнення Фельдмана закінчився 6 червня цього року. Тепер усі скарги суди і прокуратура відхиляє. Таким чином, Фельдман, як і Миханів сидять без санкції прокурора і без рішення суду”, - зазначив Курепін.

Як повідомив пан Курепін, Миханів сидить уже півтора року. У Європейському судочинстві існує така процедура, коли обвинуваченого у фінансових злочинах, які не вважаються небезпечними, звільняють з-під варти у період судового процесу. Тільки у виключних випадках людина залишається під вартою: за вбивство, наприклад. До речі, цей документ був ратифікований Україною, - зауважив Курєпін. І додав: “Андрій Миханів і Борис Фельдман - це люди не останні на фінансово-олігархічній сходинці. Вони мають можливість мати кваліфікованих адвокатів і платити їм гроші. Але і в цьому випадку захисники нічого не можуть зробити з тією стіною, що виникла перед ними. А що буде зі звичайними смертними, які не мають грошей на адвокатів?”.

За словами адвокатів, така ситуація склалась в Україні через те, що вітчизняні чиновники діють за старими методами: краще нічого не робити, ніж щось. Виглядає так, що суд діє за інерцією радянської системи репресивних органів, які не бажають розглядати ці скарги, посилаючись на безліч причин. Таким чином, зривають справи... На думку правозахисників, свобода судів “абсолютно аморфна, вона відсутня,... тільки задекларована, і ніякого змагання, рівності сторін учасників судового процесу немає в природі. Є просто фабрикація фактів, яка штампується у прокуратурі, міліції...”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG