Доступність посилання

ТОП новини

Ватікан – голокост


Ватікан – голокост

Прага, 8 серпня 2001 – Дискусії про роль Ватікану, а радше про його бездіяльність у рятуванні євреїв під час другої світової війни нині набирають нового розмаху, ставлячи під загрозу взаємини між римо-католицькою церквою і юдаїзмом. У вівторок Ватікан гостро скритикував заяви деяких єврейських істориків – членів спільної комісії голокосту, як було сказано, за «безвідповідальність і наклепницьку кампанію» проти католицької церкви.

Вівторкова заява німецького священика – єзуїта Петера Ґумбеля, як підкреслюють спостерігачі, була відповіддю Ватікану на останні звинувачення єврейських істориків – членів спеціальної комісії голокосту в тому, що Ватікан відмовився відкрити свої архіви часів другої світової війни, коли папою був Пій 12. Дискусія на цю тему розгорілася після того, як нинішній Папа Римський Йоанн-Павло Другий вирішив канонізувати папу Пія 12, що мало би стати першим кроком до оголошення його святим. У жовтні минулого року комісія голокосту оприлюднила звіт, в якому звинуватила Пія 12 у тому, що за часів війни він більше дбав про добрі взаємини з нацистами, ніж про рятування євреїв від масового знищення.

Останнім часом Ватікан відкрив 12 томів документів часів папи Пія 12, проте єврейські члени комісії заявили, що на розгляд комісії представлено не всі матеріали. Пізніше вони оголосили про припинення діяльності комісії, за їхніми словами, у зв’язку з відмовою Ватікану співпрацювати.

У вівторок німецький священик Ґумбель від імені Ватікану оприлюднив заяву, в якій у різких тонах звинуватив єврейських істориків – членів комісії голокосту (не називаючи конкретних імен), за його словами, у «явно некоректній поведінці» і «наклепницькій кампанії проти католицької церкви». Священик Ґумбель назвав фальшивими твердження єврейських членів спільної комісії голокосту про те, що Ватікан нібито приховує будь-яку інформацію часів другої світової війни. За словами Ґумбеля, збирання і систематизування матеріалів часів війни потребує часу. Він заявив про готовність Ватікану відповісти на будь-які запитання, що торкаються воєнного періоду і папи Пія 12.

Взявши до уваги недавнє поліпшення взаємин між католицькою церквою і юдаїзмом після візиту Йоанна-Павла Другого до Ізраїлю, відвідин ним святині голокосту Яд Вашему і його публічного вибачення за злочини католиків перед євреями, нинішня дискусія, як вважають оглядачі, може відновити напруження і загальмувати діалог між обома сторонами. Похолодніння почалося, як вважають оглядачі, після візиту папи Йоанна-Павла Другого до Сірії, де під час його вітання місцевий керівник Башар Асад виступив із антисемітськими заявами, а папа не заперечив їх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG