Доступність посилання

ТОП новини

Ірак погрожує Заходові


Ірак погрожує Заходові

Прага, 8 серпня 2001 — Президент Іраку Саддам Хуссейн перестеріг західні держави, щоб вони припинили патрулювання «заборонених зон» у повітряному просторі його країни — наступного дня по останньому інцидентові між американськими й британськими літаками та ірацьким комплексом протиповітряної оборони. У Сполучених Штатах дедалі більше побоюються, що Ірак може піти на збройну конфронтацію.

Ірак не споглядатиме бездіяльно, як на нього нападають американські й британські літаки, заявив у середу ірацький Президент Саддам Хуссейн.

«Якщо ви турбуєтеся про ваших пілотів і літаки й не хочете, щоби їх уразили відважні воїни великого Іраку, ідіть собі додому і забирайте з собою свої літаки й бойові кораблі і припиніть свої агресію проти ірацького народу», – попередив Вашин∂тон і Лондон керівник Іраку.

Його довгу войовничу промову на телебаченні було присвячено 13 роковинам закінчення ірацько-іранської війни — офіційно їй поклало край перемир’я за посередництва ООН 20 серпня 1988 року, але 8 серпня Ірак святкує як свій «день перемоги».

Та виступ Саддама Хуссейна водночас став відповіддю на останній удар американських та британських літаків, що від 1991 року патрулюють повітряний простір на півночі й півдні Іраку — в зонах, де Захід заборонив польоти ірацькій військовій авіації. У вівторок, уже ввосьме цього року, літаки США й Британії бомбардували ірацький об’єкт протиповітряної оборони, з якого їх було обстріляно.

Із існуванням «заборонених зон» Ірак не збирається миритися. Від кінця 1998 року він почав обстрілювати літаки західних союзників. А від початку цього року кількість і технічний рівень таких обстрілів помітно зросли, зазначив представник Пентаґону контр-адмірал Крейґ Квиґлі — за його словами, Ірак «дедалі аґресивніше намагається збити літак коаліції»; дотепер йому цього не вдавалося жодного разу.

Та тепер Ірак «кількісно і якісно» поліпшив свою протиповітряну оборону й відбудував її командні й радарні об’єкти попід Багдадом, що їх союзники поруйнували в середині лютого — це мусив визнати наприкінці минулого тижня Міністр оборони США Доналд Рамсфелд. Особливої уваги ірацькі військові вочевидь стали приділяти відносно повільним і практично беззбройним літакам-розвідникам. Минулого місяця в один із них ледь що не влучили ракетою, інший обстріляли аж у повітряному просторі сусіднього Кувейту.

А що Ірак усе не поспішає розкрити всю правду про свої програми створення зброї масового знищення, Президент США Джордж Буш і далі вважає Саддама Хуссейна за «загрозу». Коментуючи вівторковий авіаудар, Буш заявив про Саддама: «Ми маємо стримати його, і ми це зробимо».

Але Ірак має й міжнародну підтримку — зокрема, й із боку Росії. Того ж дня, в вівторок, із віце-президентом і новим міністром закордонних справ Іраку зустрівся російський посланець Ніколай Картузов — він заявив, що Росія виступає проти «майже щоденнних нальотів на Ірак американських і британських літаків».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG