Доступність посилання

ТОП новини

Пожежі на Південному узбережжі Криму загрожують екологічною катастрофою в регіоні


Пожежі на Південному узбережжі Криму загрожують екологічною катастрофою в регіоні

Симферополь, 09 серпня 2001 - Одразу в кількох місцях Південного узбережжя Криму на початку серпня вибухнули пожежі. Горять реліктові ліси у Кримських горах. Місцева влада і “зелені” попереджають, що це загрожує регіону екологічною катастрофою.

В Криму на горі Кастель поблизу Алушти із 6 серпня вирує пожежа, яка загрожує кримським заповідним лісам. Як повідомили у кримському штабі Цивільної оборони, біля села Лазурне Алуштинського району горять трава і кущі на площі понад 10 гектарів. У ліквідації пожежі задіяно близько 150 осіб і 14 одиниць техніки, у тому числі спеціальний гелікоптер. Пожежу вдалося локалізувати, але тління трави продовжується і за вітряної погоди вогонь може вибухнути знову і перекинутися на лісові масиви.

Ліси в Кримських горах горять щоліта, а найбільша за останні роки пожежа була у 1994 році, коли поблизу Ялти вигоріло кілька сотень гектарів реліктового лісу. Зараз уряд автономії заборонив відвідування кримських лісів. Тим не менш, як вважають фахівці, саме неорганізовані групи відвідувачів лісу, вірніше, їхнє необережне поводження з вогнем, - це головна причина виникнення пожеж у Кримських горах на півдні Криму. Крім того, не виключається і навмисний підпал.

Саме у ці дні горів ліс в районі Грушової поляни та ущелині Уч-Кош. Пожежу вдалося загасити, однак вигоріло понад 100 гектарів реліктового південнобережного лісу. В середу пожежа вибухнула на Лисому пагорбі в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику. Зараз усі сили кримських пожежників кинуто туди.

Тим часом місцеві власті та екологічні організації попереджають, що за такої спекотної і сухої погоди, цілком вірогідне винекнення широкомасштабних пожеж, що можуть загрожувати екологічною катастрофою для регіону. Зараз в Ялті вживають заходів для того, щоб бути готовим до найгіршого перебігу подій. Допомогу обіцяють і військові, зокрема, авіацією. Посилено контроль за відвідуванням курортниками лісів. Але найбільше кримчани сподіваються на дощі, правда, синоптики їх поки не обіцяють. Тож кримські ліси горітимуть і далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG