Доступність посилання

ТОП новини

Дискусія про скасування загальної військової повинності та створення професійної армії в Німеччині – перспектива відправлення підрозділів Бундесверу до Македонії для участі в миротворчій місії


Дискусія про скасування загальної військової повинності та створення професійної армії в Німеччині – перспектива відправлення підрозділів Бундесверу до Македонії для участі в миротворчій місії

Берлін, 9 серпня 2001 – На думку окремих політиків із соціал-демократичної партії Німеччини, з новими завданнями, які нині постали перед Бундесвером можуть впоратися лише добре кваліфіковані професійні військові. Крім того, вони звертають увагу на те, що загальна військова повинність вже не відповідає вимогам часу і є реліктом «холодної війни». Принаймні, такої думки дотримується голова молодіжної організації соціал-демократів Нільс Аннен. Він нагадав, що загальну військову повинність було впроваджено тоді, коли існувала потреба захисту кордонів країни від можливого нападу ззовні. Тепер Німеччині ніхто не загрожує, а колишні противники перетворилися на партнерів та союзників. Не витримує жодної критики те, що держава примушує молодих людей під приводом загальної військової повинності служити в армії й таким чином втручається в планування особистого життя громадян, - вважає Нільс Аннен.

За скасування загальної військової повинності та створення професійної армії висловилися не лише молоді соціал-демократи, але також затупник голови СДПН Ренати Шмідт та й лідер соціал-демократів у федеральній землі Саар Гай Комас. Крім того, ідею створення професійної армії підтримують представники партії «Союз-90 зелені». Вони запропонували як перехідний захід скоротити службу в армії до шести місяців. Уже незабаром в рамках військової реформи тривалість служби в німецькій армії буде скорочено з десяти до дев’яти місяців. Незважаючи на те, що навіть у лавах панівної коаліції кількість противників загальної військової служби зростає, червоно-зелений уряд Німеччини й надалі наполягає на її збереженні.

Генеральний інспектор Бундесверу Гарольд Куйят звернувся у відкритому листі до офіцерів Бундесверу із закликом підтримати збереження загальної військової повинності. Свою позицію він пояснив, серед іншого тим, що саме остання забезпечує збереження тісного зв’язку між суспільством та армією. Одним із арґументів прихильників загальної військової повинності є також те, що разом з її скасуванням зникне також і альтернативна служба. Це, зі свого боку, негативно вплине на системи догляду за інвалідами та тяжко хворими людьми. Адже цю працю виконують, насамперед, молоді люди, що відмовляються служити зі зброєю в руках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG