Доступність посилання

ТОП новини

Справа журналіста Рибки


Справа журналіста Рибки

Симферополь, 10 серпня 2001 - Днями севастопольське управління Міністерства внутрішніх справ зробило офіційну заяву стосовно так званої справи журналіста Євгена Рибки, якого було затримано і побито правоохоронцями у Севастополі. Міліція стверджує, що мелітопольський журналіст контактував з неонацистським угрупованням “Скінхед” і був затриманий обгрунтовано. Євген Рибка називає ці заяви нісенітницею і збирається подавати до суду.

Як повідомив Центр громадських зв’язків Головного Управління МВС України у Севастополі, редактор "Мелітопольских Вєдомостєй" Євген Рибка не випадково прибув до Севастополя саме напередодні зустрічі тут російського та українського президентів. Якраз на цей час нібито була запланована акція неформального молодіжного угруповання профашистського націоналістичного спрямування "Скінхед", з якими журналіст буцімто "увійшов у контакт". За даними міліції, “Скінхеди” планували організувати у Севастополі низку провокацій з побиття громадян неслов’янської національності. А тому, усі дії правоохоронців із затримання журналіста Рибки – “були правомірними”.

Нагадаю, що інцидент стався 28 липня, коли редактора "Мелітопольскіх вєдомостєй", який разом із родиною брав квитки до Мелітополя, на севастопольському автовокзалі затримала група незнайомців у цивільному одязі. Вони силоміць посадили Євгена Рибку в автомобіль без спеціальних розпізнавальних знаків. Також силоміць була посаджена в цей же автомобіль родичка журналіста, яка намагалася його захистити. Затриманих доставили в міське управління міліції. Пізніше Євген Рибка був перепроваджений у камеру попереднього затримання Нахімовського районного відділення внутрішніх справ і залишений там до ранку. 29 липня суддею Нахімовського місцевого суду він був офіційно попереджений за злісний спротив співробітникам органів внутрішніх справ і відпущений. У міліції йому пояснили, що причиною затримання стала його коротка зачіска і чорна футболка, що дозволило співробітникам міліції побачити у ньому неонациста.

Проте, сам журналіст вважає версію правоохоронців "маячнею" і “нісенітницею”. Цитую пана Рибку: "Це - реакція на моє нормальне бажання відновити справедливість. Полковник Севастопольського УВС Наталя Стародубцева в день мого звільнення вибачалася за прикру помилку, про мою нібито причетність до неонацистів і мови не було. Це відповідь на підняту мною проблему у засобах масової інформації. Тобто, якби я не звернувся до преси, якби інцидент зі мною не вийшов на загальнодержавний рівень, то жодних подібних заяв севастопольська міліція не робила б," – каже Євген Рибка.

Він вважає, що безпідставні звинувачення його з боку севастопольських правоохоронців у симпатіях до неонацистського руху є образливими і такими, що завдають шкоду діловій репутації журналіста. Як заявив Євген Рибка, він збирається оскаржити дії севастопольських правоохоронців через суд. За нашими даними, зараз цим займається Севастопольська правозахисна група, яка захищатиме права журналіста у судовому порядку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG