Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь все ще не запросила для спостереження за виборами Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ


Білорусь все ще не запросила для спостереження за виборами Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ

Мінськ, 10 серпня 2001 - Триває скандал навколо відмови офіційного Мінська запросити для спостереження за президентськими виборами 9 вересня представників варшавського Бюро ОБСЄ, яке є головною структурою спостереження за виборами в Європі.

Ще вчора на прес-конференції голова Центрвиборчкому Білорусі Лідія Ярмошина повідомила, що 14 серпня відбудеться врочиста реєстрація кандидатів на посаду білоруського президента. До виборів, які призначено на 9 вересня, залишається менше місяця, але офіційний Мінськ досі не запросив для спостереження за ними представників Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ.

Це варшавське бюро ОБСЄ звичайно розпочинає довгострокове спостереження за виборами не менш як за 6 тижнів до дня голосування.

Вперше в історії країна-член ОБСЄ, якою є Білорусь, поводиться таким чином.

Хоча минулого місяця білоруський міністр закордонних справ Михайло Хвастов заявив:

"Ми зацікавлені в тому, щоб у спостереженні взяв участь і власно апарат ОБСЄ в особі Бюро з демократичних інституцій та прав людини, що його очолює Штудман, — Бюро працює у Варшаві. І в зв’язку з цим ми розглядаємо те запрошення, що нам було зроблено".

Тему запрошення варшавського Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ вчора ж з міністром Хвастовим обговорила голова Центральної виборчої комісії Лідія Ярмошина, яка сказала на прес-конференції:

"Вчора обговорювали з міністром закордонних справ. Я думаю, що запрошення будуть впродовж двох днів, які залишилися, цього тижня, тобто сьогодні-завтра".

Навіть президент Аляксандр Лукашенка цього тижня пообіцяв нарешті запросити варшавське бюро ОБСЄ для спостереження за вибрами, хоча й зазначив, що його представники нібито приїдуть вже з готовим документом про порушення під час виборів.

Але запрошення не було ані вчора, ані сьогодні. Ось що каже речник білоруського Міністерства закордонних справ Павал Латушка:

Запрошення ОБСЄ буде направлено, і буде направлено самим найближчим часом.

Про "найближчий час" речник МЗС Білорусі каже вже третій тиждень

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG