Доступність посилання

ТОП новини

Іран – новий уряд, старі реалії


Іран – новий уряд, старі реалії

Прага, 13 серпня 2001 – Обраний на другий термін президент Ірану Мохаммад Хатамі минулої неділі оприлюднив свої пропозиції щодо змін в уряді. Нові кандидатури має цього тижня обговорити парламент країни. Тим часом, низка міжнародних обставин призводять до значної активізації войовничих консервативних сил Теґерану.

Ми вже повідомляли про те, як була відкладена інауґурація Хатамі, котра мала відбутися 5 серпня. Після досягення компромісу щодо нових членів Дозорчої ради меджлісу, присяга президента була проведена 8 серпня. І відразу після цього вдруге обраний глава держави дістав можливість заново формувати урядовий кабінет. Мохаммад Хатамі відзначив у неділю , що має наміри змінити лише п’ять позицій із 20 наявних в уряді міністерських посад. З усього виглядає що президент прагне зберегти помірно-реформістський курс уряду, бо з п’яти нових членів кабінету, котрі претендують відповідно на міністерства фінансів і економіки, охорони здоров’я, шляхів сполучення, праці і соціального захисту та міністерство співпраці, всі кандидати є поміркованими реформістами. Нагадаємо, що нові призначення в уряді мусить обговорити і схвалити меджліс.

Основні міністерські посади – міжнародних відносин, розвідки, внутрішніх справ та нафти залишилися у руках попередніх міністрів. Зберіг свою посаду навіть міністр оборони - контр-адмірал Алі Шамхані, котрий під час попередньої президентської компанії виступав оппонентом Хатамі.

Тим часом низка міжнародних обставин свідчить про досить войовничі позиції Теґерану. Зокрема, йдеться про загострення стосунків між Іраном та Азербайджаном з приводу каспійського нафтоносного шельфу. Іранська сторона не лише перешкоджає Баку у продовженні розвідувальних робіт на спірних ділянках Каспію але й провела в акваторії моря свої військові маневри, котрі є своєрідним попередженням з приводу рішучих намірів Теґерана.

У зв’язку з подіями на Каспії та останніми заявами чільних посадових осіб Лондона з приводу «зростаючої загрози» з боку Ірану з’явилися досить нервові реакції Теґерана і це змусило англійських дипломатів в іранській столиці виступати із заспокійливими коментарями. Зокрема, тимчасовій повірений Великобританії у цій країні Ніл Кромптон вислови жаль з приводу публікації в «Ґардіан» слів британського міністра закордонних справ Джека Стро щодо небезпечності політики Ірану, британський дипломат в Теґерані запевнив, що його країна прагне «зміцнювати стосунки» з Іранської республікою.

У ці дні іранська преса, у тому числі англомовна, розгорнула антиізраїльску компанію у зв’язку з останніми кривавими подіями на Близькому Сході. Зокрема, «Іран Ньюс» закликала у суботу нафтодобувні країни ОПЕК різко скоротити постачання нафти на Захід щоб позбавити таким чином Ізраїль міжнародної підтримки. Нагадаємо, що Іран постійно фігурує серед країн, котрі являють загрозу міжнародній спільноті своєми ядерними приготуваннями. Зокрема, про небезпечність іранської ядерної програми йшлося й сьогодні у Москві на російсько-американських переговорах з приводу нової системи ПРО. Тому й не дивно, що помірковано реформістські спроби Мохаммада Хатамі якось змінити обличчя Ірану залишаються лише спробами, не зважаючи на косметичні перестановки в уряді країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG