Доступність посилання

ТОП новини

Слідства та судові процеси, які мають певний політичний резонанс, останнім часом для України не рідкість


Слідства та судові процеси, які мають певний політичний резонанс, останнім часом для України не рідкість

Київ, 13 серпня 2001 - Варто хоча б згадати справи Юлії Тимошенко, гурту “Самостійна Україна”, ув’язнення верхівки УНА-УНСО, тощо. Але, попри деякий розголос, якихось суттєвих впливів на суспільну свідомість ці події не мають. Натомість, процес, започаткований Українською Республіканською партією, має, за задумом ініціаторів, стати доленосною віхою в новітній історії України, - повідомив на прес-конференції 12 серпня лідер республіканців Левко Лук’яненко. Насамперед, він поінформував про результати Проводу та Ради УРП - цієї чи не найстарішої української політичної партії новітніх часів. Як з’ясувалося, проблем у республіканців вистачає. І одна з найгостріших – проблема кадрів. Дійшло до того, що в осерді опозиції, яким декларує себе УРП, утворилася пропрезидентська фракція, що організаційно входила до – за словами Левка Лук”яненка – прокучмівської структури “Єдність – 2000”. Невеличка фракція, але ж... Тому за ухил від генеральної лінії партії розкольників усунули спочатку від керівництва, а на останньому проводі – і з лав УРП. Серед опортуністів – такі відомі у недалекому минулому партійні діячі, як Євген Пронюк, Богдан Ярошинський, Любов Забарило та інші. Зрозуміло, що хитання всередині партії аж ніяк не додає республіканцям впевненості напередодні не такого вже й далекого офіційного старту передвиборчих перегонів. Єдина надія – блокування з близькими політичними силами, серед яких пан Лук”яненко нараховує аж 17 партій. Чи кількість їхнів членів перевищує названу цифру, наразі невідомо.

В кого вона точно більша, так це в Комуністичної партії України. Але для вірних ленінців республіканці приготували сюрприз, а саме - ініціювання процесу про заборону компартії. Дарма, що сюрприз цей дещо застарів і навіть у кращі часи його так і не вдалося втілити у життя. Хоча Л. Лук”яненко вважає інакше, наголошуючи, що саме зараз прийшла слушна пора, позаяк для заборони з”явилася відповідна юридична база, уособлена нещодавно ухваленим Законом про політичні партії. На думку проводу УРП, діяльність КПУ якраз і не відповідає чинному закону.

Зрозуміло, що ініціювання заборони КПУ саме зараз можна розглядати як спробу PR-кампанії республіканців, спрямовану на знешкодження чисельно потужного суперника. Але ось чи справді це найнагальніша проблема – поборювати труп комунізму, і чи принесе це якісь дивіденди самим республіканцям, залишається лише гадати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG