Доступність посилання

ТОП новини

Пiсля запеклих боїв у суботу й недiлю, уряд Македонiї проголосив одностороннє перемир’я. Лiдери албанських повстанцiв заявили про готовнiсть припинити вогонь, але вiдмовляються скласти зброю


Пiсля запеклих боїв у суботу й недiлю, уряд Македонiї проголосив одностороннє перемир’я. Лiдери албанських повстанцiв заявили про готовнiсть припинити вогонь, але вiдмовляються скласти зброю

Бєлград, 13 серпня – У суботу й недiлю до вечора тривали запеклi бої в селi Радуша неподалiк Скоп’є та в околицях Тетова. Загинули двi особи албанської нацiональностi, а поранення отримало щонайменше 26 осiб, серед них 11 вiйськовослужбовцiв та полiцейьских. У недiлю вечiр уряд Македонiї проголосив одностороннє перемир’я. Влада таким чином прагне показати, що щиро виступає за мирне врегулювання конфлiкту. Вождi албанських повстанцiв заявили, що додержуватимуться перемир’я лише у разi якщо буде припинено наступальнi дiї пiдроздiлiв армiї та полiцiї. Протягом ночi ще було чути окремi вибухi й пострiли в селах Радуша й Арачiново неподалiк столицi та в околицях Тетова. У понедiлок вранцi сторони заявляли, що немає перешкод для урочистого пiдписання мирної угоди, яку минулого тижня парафували лiдери двох слов’янських та двох албанських партiй. Все-ж, представники повстанцiв попереджають, що вони складуть зброю аж тодi коли дiстануть гарантiї, що влада не застосовуватиме силу проти албанського мирного населення.

Мiж самими македонцями також немає згоди щодо шляхiв подолання кризи. Про боротьбу за владу у Скоп’є промовисто свiдчить факт, що до генерального секретаря ООН Кофi Аннана окремим листом звернувся глава держави, а окремим прем’єр-мiнiстр. Президент Борис Трайковський висловив подяку ООН за сприяння у врегулюваннi конфлiкту й дипломатичною мовою вказав на окремi явища, якi ускладнюють ситуацiю. Глава уряду Любчо Георгiєвський, навпаки, прямо звинуватив Об’єднанi нацiї в тому, що їхнiй протекторат Косово став загрозою незалежнiй Македонiї. У листi Георгiєвського мовиться, що до Македонiї перейшло понад 600 бойовикiв з Косова, якi озброюють своїх землякiв, заохочуючи їх боротися за створення великої албанської держави.

Прем’єр-мiнiстр наводить, що миротворчi сили не вживають необхiдних заходiв для контролю кордону. У вiдповiдь на це, представник КейФОР у недiлю заявив, що останнiм часом на кордонi затримано 17 албанцiв, яких запiдозрюють в причетностi до повстання.

Тим часом у Македонiї виникла нова повстанська органiзацiя, яка себе називає Албанською нацiональною армiєю. Її очолює певний Джавiд Хасанi. Вiн закликає землякiв не вiрити македонцям й не пiдписувати жодних угод з урядом. Важко сказати чи йдеться про окрему фракцiю в албанському русi чи це лише пропагандистський трюк. Як i два роки тому у Косовi, так i нинi в Македонiї немає вiрогiдних даних про склад повстанських загонiв, їхню командну структуру та органiзацiйнi зв’язки мiж ними. Дехто вважає, що етнiчнi албанцi створили єдиний рух пiд єдиним полiтичним й вiйськовим командуванням. Iншi твердять, що жодної повстанської армiї немає. На їхню думку, є лише мiсцевi банди контрабандистiв й авантюристiв, якi воюють як проти македонського, так i проти будь-якого порядку.

Отож, ще рано говорити про мир. Македонiя знаходиться на роздорiжжi з якого ведуть шляхи i до примирення й до кривавої вiйни. На жаль, помiркованi полiтичнi дiячi уже кiлька мiсяцiв не мають всi важелi в руках, щоби вiдповiдно впливати на ситуацiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG