Доступність посилання

ТОП новини

Вино призводить до доброго самопочуття… що причина й що наслідок?


Вино призводить до доброго самопочуття… що причина й що наслідок?

Прага, 13 серпня 2001 — Помірне вживання вина корисне для здоров’я, стверджують численні дослідження — наприклад, у Данії, де їх здійснено вже кілька. Але вчені вирішили таки з’ясувати, чи то саме вино є причиною доброго самопочуття його любителів. Виявилося, що не все воно так…

Ті, хто п’є вино, загалом здоровіші тілом і духом і менш схильні зловживати алкоголем; ті, хто полюбляє пиво, помітно відстають — такі результати й нового дослідження, що його об’єктом стали майже 700 датчан обох статей віком від 29 до 34 років.

Попередні студії вже засвідчували, що помірковане вживання червоного вина знижує стрес і поліпшує кровообіг, що в свою чергу відвертає захворювання серця, — а також пов’язане з добрим самопочуттям. Крім того, складові червоного вина, як уважають, зменшують ризик багатьох інших проблем зі здоров’ям, включно з інсультом і раком верхніх травних шляхів чи легенів. А рівень смертності серед тих, хто п’є вино, нижчий, ніж серед тих, хто вживає пиво чи міцні алкогольні напої — ба й навіть ніж у тих, хто алкоголю не п’є взагалі.

Нинішнє ж дослідження встановило ще й інше: пиття вина, принаймні в Данії, пов’язується й із вищими інтелектуальними показниками, вищим рівнем освіти й вищим соціяльно-економічним статусом; пиття пива таких результатів не дає.

Чи ж може вино вплинути не тільки на здоров’я, а й на розум, освіту й багатство? Очевидно, навряд чи. А ось розум, освіта й багатство, навпаки, цілком можуть вплинути і на добре здоров’я й самопочуття, і на поведінку людини — на її небажання зловживати алкоголем і на прагнення пити саме вино — смачне, якісне й відносно недешеве. Особливо ж це стосується такої традиційно «пивної» країни, як Данія, де порівняно незвичний напій став більш-менш широко вживатися тільки після її вступу до Євросоюзу 1973 року. Вживання вина переважно серед соціяльно вищих верств населення стало тут не причиною, а наслідком їхнього статусу — так само як і їхнє переважно краще здоров’я.

Автори статті, що її друкує в понеділок журнал Американської медичної асоціяції «Архіви внутрішньої медицини», на підтвердження своїх думок наводять дані й іншого дослідження — про пиття кави в традиційно «чайній» Шотландії: там так само новий напій став ознакою вищого статусу й нижчого ризику для здоров’я.

Тож хочете бути здорові — можете випити собі скляночку вина, а головне — їжте здорову їжу й не переїдайте, і не забувайте про фізичні вправи!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG