Доступність посилання

ТОП новини

Які проблеми стоять перед Українською республіканською партією нині?


Які проблеми стоять перед Українською республіканською партією нині?

Київ, 14 серпня 2001 - Ластівка Української Республіканської партії – а саме такий символ має партія – випурхнула на політичні небосхили ще за часів радянського тоталітаризму. З’ява першої НЕкомуністичної партії була одним із передвість початку нової доби в історії України.

Тепер ті часи самі вже стали історією. А які ж проблеми стоять перед Українською республіканською партією нині, в переддень , старту передвиборчих парламентських перегонів?

Цілком природно, що перед початком передвиборчої боротьби (парламентська кампанія-2002) партії роблять огляд своїх лав та визначаються із політичною стратегією. УРП в цьому плані – не виняток. Саме цій меті були підпорядковані останні Провід та Рада республіканців. Отож, деякі висновки.

Судячи з прес-конференції голови УРП Левка Лук”яненка, справи в очолюваній ним організації непрості. І одна з найгостріших проблем – кадри. Сталося так, що в осерді опозиції, яким себе декларує УРП, утворилася пропрезидентська фракція, котра організаційно входила до структури “Єдність-2000”. Дрібна фракція, невеличка – але ж... За ухил від генеральної лінії партії довелося розкольників виводити з лав республіканців. Серед опортуністів – такі відомі в минулому партактивісти, як Євген Пронюк, Богдан Ярошинський, Любов Забарило та інші.

Зрозуміло, що подібні внутрішні хитання аж ніяк не додають республіканцям впевненості перед не такими вже й далекими парламентськими виборами. Не доводиться покладати надій і суто на власні сили. Вихід провід УРП вбачає у блокуванні з близькими партіями національно-демократичного спрямування. Наразі вже існує блок під назвою “Форум національного порятунку”, куди, окрім УРП, входять ще шість партій. Але це лише початок, оскільки, за словами лідера республіканців, УРП готова йти на консультації і навіть поступки задля залучення до широкої коаліції інших, близьких за поглядами і цілями, партій. А таких в Україні, на думку Л. Лук”яненка, аж 17.

Республіканська партія пильно стежить і за діяльністю колишнього прем”єра Віктора Ющенка. Отож, лише в коаліції з і іншими патріотичними силами вбачає власну політичну перспективу УРП. А ось вже чи вдасться нац-демам об”єднатися, чи вкотре повториться історія з наступанням на граблі – покажуть результати виборів до парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG