Доступність посилання

ТОП новини

12 серпня виповнилося 49 років від загибелі єврейського поета, письменника та драматурга Переца Маркіша


12 серпня виповнилося 49 років від загибелі єврейського поета, письменника та драматурга Переца Маркіша

Київ, 14 серпня 2001 - Перец Маркіш народився 25 листопада 1895 року у містечку Полонному на Волині. Він рано залишив батьківський дім, кілька років жив у Одесі, звідти був 1916 року призваний до російської армії і відправлений на фронт. Отримавши поранення, він був 17-го року демобілізований і переїхав до Катеринослава.

З сімнадцяти років Маркіш писав вірші російською мовою, згодом перейшов на ідиш, а друкуватися почав у двадцять два роки. 18-го року у Києві вийшла його перша збірка оповідань «Своє», а 19-го року – книга віршів «Пороги». Його рання поезія сповнена українськими реаліями, у ній Дніпро «хлюпоче в серце» поетові і б’є хвилями «в небесну баню».

Від 21-го року Маркіш упродовж п’яти років мешкав у Варшаві та Парижі, відвідав Лондон, Берлін та Єрусалим, збирався до Америки, але повернувся до Радянського Союзу і оселився у Москві. Невдовзі він став провідним в СРСР єврейським поетом, романістом, драматургом та критиком, а 39-го року єдиний серед єврейських письменників був нагороджений орденом Леніна. Наступного року він опублікував обов’язковий для тодішніх радянських поетів твір – «Поема про Сталіна».

Попри своє щире захоплення соціалістичним культурним будівництвом, комуніст Маркіш постійно звинувався у «сіоністській контрабанді» та «національній обмеженості». Коли ж у середині 40-х років антисемітизм став радянською державною політикою, Маркіш опинився серед перших жертв комуністичної боротьби з «безродним космополітизмом». У його ліриці тих років замилування світом поєднується з передчуттям погрому: «Земля криваво кригою взялась, / І ангел смерті ковзається млисто».

У ніч на 28 січня 49-го року Маркіш був заарештований за звинуваченням у шпигунстві на користь імперіалістичних держав, а його родину невдовзі вислано до Середньої Азії. Після трирічного ув’язнення Перец Маркіш був розстріляний разом з іншими двадцятьма чотирма членами Єврейського антифашистського комітету 12 серпня 52-го року у Лефортовській в’язниці міста Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG