Доступність посилання

ТОП новини

Чому Київ підсилює кримську міліцію?


Чому Київ підсилює кримську міліцію?

Симферополь, 14 серпня 2001 - Міністерство внутрішніх справ України ухвалило рішення про надання практичної допомоги Головному Управлінню кримської міліції у забезпеченні належного рівня громадського порядку і безпеки дорожнього руху на півострові. Про це повідомив Центр громадських зв'язків ГУ МВС України в Криму. Тим часом місцеві спостерігачі називають інші причини такого підсилення Києвом кримської міліції.

Керуватиме спеціальними підрозділами столичної міліції, які за рішення Міністерства внутрішніх справ України перекидаються до Криму, заступник міністра генерал-полковник Михайло Корнієнко, який свого часу очолював кримських правоохоронців. Як повідомили в керівництві кримської міліції, таке рішення ухвалено у зв'язку з "надзвичайно високим наповненням автономії курортниками і великим потоком автотуристів на півострів”.

Тим часом місцеві спостерігачі пов’язують це із загостренням переділу власності і вибухом кримінальних розборок в автономії, що розпочалися після зміни кримського уряду. Перед своєю відставкою у липні цього року екс-прем’єр Криму Сергій Куницин попереджав, що зі зміною уряду автономії на півострові розпочнеться переділ власності, який супроводжуватиметься кривавими кримінальними зіткненнями.

Пан Куницин як у воду дивився. Уже 2 серпня кримська міліція повідомила про вбивство подружжя Кротенків – власників популярного і прибуткового ресторану “Козацький шлях”, розташованого на Ялтинській трасі. 9 серпня в Євпаторії невідомими зловмисниками на мотоциклі було здійснено замах на власника мережі обмінних валютних пунктів Рената Миргалімова. Останній отримав важке поранення, а його охоронець – загинув. Кількома днями раніше у тій же Євпаторії було здійснено замах на життя іншого впливового підприємства, однак, від вибуху гранати його врятувала товста обшивка автомобіля.

Місцеві політики відмовляться коментувати ці події, неофіційно натякаючи на переділ власності, який розпочався після приходу комуністів і “Трудової України” до влади в Криму і повернення на півострів сім’ї Франчуків. Тим часом журналісти відкрито висловлюють побоювання, що в Криму може виникнути ситуація, аналогічна тій, що у 1994-98 роках дозволяла називати півострів “українською Сицилією”. Схоже, це ж стурбувало й керівництво української міліції. Два роки тому правоохоронцям на чолі з генералом Москалем удалося навести лад на півострові. Але – чи вдасться зараз, коли цьому не сприяє політична ситуація в регіоні?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG