Доступність посилання

ТОП новини

Талібан – суд над працівниками гуманітарної організації


Талібан – суд над працівниками гуманітарної організації

Прага, 14 серпня 2001 – Дипломатичні представники Сполучених Штатів, Німеччини й Австралії у вівторок прибули до Кабула, щоб зустрітися із групою іноземних працівників гуманітарної організації «Шелтер нау», заарештованих релігійною поліцією талібан за звинуваченням у пропагуванні християнства. Усім заарештованим загрожує смертна кара. Дипломати мають намір домагатися від афганського керівництва звільнення заарештованих.

У кількох словах нагадаймо: заарештовано вісьмох іноземних працівників міжнародної християнської гуманітарної організації «Шелтер нау» із резиденцією в Німеччини, які займалися головно розподілом харчової допомоги голодуючому населенню. Четверо із заарештованих – німецькі громадяни, двоє американців і двоє австралійців. Шестеро з них жінки і двоє чоловіків. Заарештовано також 16 афганців, які працювали для гуманітарної організації. Арешти проведено на підставі виявлених поліцією талібан кількох примірників біблії на англійській мові і двох компютерних дисків християнського змісту, теж англійською мовою. Усіх звинувачено у пропагуванні християнства, за що, згідно з ісламськими законами шаріату, їм загрожує смертна кара. До речі, афганські працівники гуманітарної організації здебільша не володіють англійською взагалі або знають її слабо.

До закінчення слідства західним дипломатам було заборонено зустрітися із заарештованими. Лише в понеділок таліби дали групі дипломатів із трьох згаданих країн в’їзні візи, проте попередили, що зустрітися із заарештованими вони і так не зможуть. Журналісти в Кабулі висловлюють сподівання, що керівництво талібів може погодитися вислати іноземних працівниців гуманітарної організації. Тим часом афганцям, звинуваченим у пропагуванні християнства, загрожує, однак, смертна кара. Проте міністр релігійної поліції Могаммад Валі заявив, що жодного помилування заарештованим не буде і що всі будуть покарані згідно із законами шаріату.

Взявши до уваги останні надзвичайно жорсткі релігійні нововведення талібів, зокрема заборону жінкам ходити в школу і завжди мати обличчя закритим, введення обов’язкового оранжевого одягу для немусульман (переважно буддистів) і знищення двох історичних гігантських пам’яток Будди незважаючи на заклики ООН і численних азійських країн, взявши все це до уваги, оглядачі схильні трактувати погрози талібів цілком серйозно.

У понеділок увечері представники талібану заявили про те, що вони розпочинають слідство проти всіх іноземних агентств у Кабулі, починаючи від Всесвітньої харчової програми ООН, яка доставляла продовольство для гуманітарної організації «Шелтер нау». Багато аналітиків вважають, що ця кампанія стане початком видворення з Афганістану всіх західних гуманітарних організацій. Кореспондент британської газети «Ґардіян» цитує одного з афганських представників талібану, який заявив, що нині при владі саме ті прихильники руху талібан, які бажають вчинити з Афганістану лабораторію чистих ісламських ідеалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG