Доступність посилання

ТОП новини

“Режим Кучми — це загроза демократії в інших державах” – народний депутат Шишкін про причетність президента України до нелегальної торгівлі зброєю та газом


“Режим Кучми — це загроза демократії в інших державах” – народний депутат Шишкін про причетність президента України до нелегальної торгівлі зброєю та газом

Вашінгтон, 14 серпня 2001 - До Вашої уваги фрагмент виступу на прес-конференції у Вашингтоні колишнього Генерального прокурора України, заступника тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з росілдуванням справи Гонгадзе Віктора Шишкіна:

“Діяльність нашої комісії по відношенню до плівок повністю співпадає із тим завданням, яке було надане комісії парламентом щодо розслідування зниклих або вбитих політичних діячів в Україні. Але дослідження цих плівок автоматично вивело комісію не лише на факти, пов’язані безпосередньо з Гонгадзе, а також на інші розмови в кабінеті президента, які можуть, на нашу думку, стосуватися мотивів, чому з боку президента, з боку інших посадових осіб було таке замовлення. Аналіз цих плівок дав можливість нам сьогодні казати, що в Україні відбулися події, пов’язані з корумпованою і протиправною діяльністю щодо газу, знайомство безпосереднє президента України з торговцем зброєю Жуковим, який, якщо Ви слідкуєте за європейською пресою, заарештований спеціальними службами в Італії, які борються з незаконною торгівлею зброєю. Європолом його спільники заарештовані в Німеччині, Австрії, інших країнах. В ваших теках безпосередьо є фрагмент розмови Кучми з Боделаном. Боделан був тоді губернатором Одеської області, сьогодні мер Одеси, який безпосередньо представив Кучмі Жукова, і з дальших розмов випливає, що Жуков в розмові з президентом каже, з ким йому далі співробітничать, бо уряд Пустовойтенка пішов у відставку. (До цього він контактував безпосередньо з Пустовойтенком, а з Ющенком він контактувати не має можливості). І президент в цій ситуації каже: будеш безпосередньо контактувати з Литвиним, який є главою Адміністрації Президента. Таким чином, ми бачимо один мотив.

Інший — газовий мотив. Вам в теках також надано матеріали, які пов’язані з діяльністю української компанії, яка пов’язана з газом. І операції проводяться через “Bank of New York”. Тобто ми бачимо зв’язок відмивання брудних грошей безпосередньо на території Сполучених Штатів. Ми бачимо коло злочинної мафіозної діяльності. Є записи на плівках, де безпосередньо гроші, які отримував Укрнафтогаз, ідуть на виборчу камапнію президента. Більш того — є свідчення, що ця українська компанія є дистрибутором іншої компанії — “Ітера” в Росії, по якій триває слідство в Росії і до якої є також претензії з боку американських служб, тобто, перевіряючи всі плівки, пов’язані з Гонгадзе, ми фактично вийшли на значно більший обсяг роботи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG