Доступність посилання

ТОП новини

Міжпартійні “розборки”


Міжпартійні “розборки”

Київ, 15 серпня 2001 - Публічне з’ясування відносин між керівником партії “Народний Рух України за єдність” Богданом Бойком та лідерами партії “Реформи і порядок” Віктором Пинзеником та Тарасом Чорноволом чим далі виходить за межі міжпартійної дискусії. Обопільні звинувачення та почергові заяви про деструктивність поступово перетворюються на “міну уповільненої дії”, яка здатна не лише зашкодити декларованому об’єднанню Рухів, а й у будь-який момент здатна зруйнувати очолюваний Віктором Ющенком виборчий блок “Наша Україна”.

Ще до офіційного оголошення учасників виборчого блоку “Наша Україна” лідери ПРП – Віктор Пинзеник та Тарас Чорновіл категорично заявили, що вони проти входження до блоку Народного Руху за єдність, очолюваного Богданом Бойком. На їхню думку, ця партія є структурою, якою маніпулює президентська адміністрація, яка здатна зруйнувати блок, що створює Ющенко. Навзаєм Богдан Бойко звинуватив Пинзеника та Чорновола у причетності до “брудних” грошей і відкинув навіть саму можливість входження його партії до “Нашої України”. Натомість лідер третього Руху оголосив про намір уже восени цього року розпочати процес об’єднання із Народним Рухом України, очолюваним Геннадієм Удовенком. При цьому керівник центрального апарату НРУ Сергій Конєв, який вів переговори з Богданом Бойком, переконаний, що до наступних парламентських виборів Рух повинен йти окремо, у іншому випадку його входження до виборчого блоку означатиме для нього політичне небуття. Один із лідерів удовенківського Руху - Ярослав Кендзьор, який представляє інтереси численних Івано-франківської та Львівської обласних організацій, категорично виступає проти об’єднання з Рухом Богдана Бойка. Позицію ж лідера партії – Геннадія Удовенка у даній ситуації Сергій Конєв називає “дипломатичною” і висловлює сподівання, що ідею об’єднання з Рухом Бойка підтримає Центральний провід Народного Руху, який має відбутись 7 вересня.

За нинішньої ситуації, що склалася у рухівському середовищі, принциповими є з’ясування кількох важливих моментів. По-перше, чи означає нинішня ініціатива Конєва та Бойка того, що Рух Удовенка відмовляється від проголошеного раніше наміру взяти участь у парламентських виборах у складі широкої демократичної коаліції, зокрема, у виборчому блоці “Наша Україна”. По-друге, якщо Рух-3 та частина рухівців на чолі з Конєвим все ж таки об’єднаються, чи матимуть вони ексклюзивне право на використання рухівського бренду на наступних парламентських виборах. І, по-третє, якщо Рух Удовенка остаточно відмовиться йти разом із Ющенком, чи не спровокує це спочатку руйнування ще не сформованого блоку “Наша Україна”, а за тим – і дестабілізацію у стані націонал-демократів.

Інтрига навколо об’єднання двох Рухів, очевидно, буде однією із основних під час наступних виборчих перегонів. Нез’ясованість позицій лідерів націонал-демократичних сил, їхні перманентні звинувачення один одного у непоступливості та відсутність чітких позицій Віктора Ющенка у результаті можуть призвести до чергової поразки правих на парламентських виборах. Схоже, недавня історія так нічого і не навчила представників націонал-демократичних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG