Доступність посилання

ТОП новини

Велика кримінальна енергія народного депутата України Жердицького і керівника «Нафтогазу Україна» Ігоря Діденка


Велика кримінальна енергія народного депутата України Жердицького і керівника «Нафтогазу Україна» Ігоря Діденка

Берлін, 15 серпня 2001 - У земельному суді міста Хільдесхайм поблизу Ганновера у четвер розпочинається судовий процес у справі колишнього глави “Градобанку”, народного депутата України Віктора Жердицького.

Його підозрюють у шахрайстві та зловживанні довірою.

За повідомленнями німецьких правоохоронних органів Віктор Жердицький організував переведення у банки третіх країн 86 мільйонів німецьких марок, які уряд ФРН свого часу виділив у якості компенсації для українських жертв нацистського режиму. Але перед німецьким судом нардепу України доведеться відповідати лише за одне обвинувачення, а саме – присвоєння чотирьох мільйонів німецьких марок.

Справа в тому, що в шести інших випадках обвинувачення у Німеччині були висунуті лише через п’ять років після скоєння злочину. Тому земельний суд Уцеле, на початку цього року, був змушений визнати ці обвинувачення такими, що втратили свою актуальність за давністю. Однак під час судового процесу вони можуть бути використані як обтяжувальні обставини.

Віктора Жердицького було затримано в Гановері в жовтні минулого року при спробі зняти зі свого рахунку в банку 50 тисяч доларів.

До початку процесу він перебував у слідчому ізоляторі. Такий запобіжний захід суд пояснив тим, що тут йдеться про злочин, який було скоєно «з великою кримінальною енергією». Крім того існувала небезпека втечі, адже Жердицький не має постійного місця проживання у Німеччині і міг-би скористатися своїми широкими зв’язками за кордоном для того, щоб уникнути правосуддя.

В Україні стосовно Жердицького теж порушено кримінальну справу за фактом розкрадання валютних коштів в особливо великих розмірах. Раніше Верховна Рада України дала згоду на притягання до кримінальної відповідальності і арешт нардепа. Після чого Україна звернулася до Німеччини з проханням про видачу Жердицького. Однак Берлін відхилив це прохання пояснивши своє рішення наміром завершити розгляд справи Жердицького у ФРН.

Як повідомив представник прокуратури в Гановері, досі Жердицький відмовлявся від будь-яких показань і спілкувався зі слідчими органами лише через свого адвоката. Як повідомили в суді міста Хільдесхайм, де у четвер розпочнеться процес у справі Жердицького, розгляд справи попереднь планується завершити до 20 грудня. За словами представника суду цілком ймовірно, що разом із справою Жердицького розглядатиметься також справа Ігоря Діденка, одного з колишніх керівників національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна», однак гановерська прокуратура поки що не звернулася до суду з проханням про об’єдняння цих справ. Діденка було затримано 14 липня в аеропорту міста Франкфурт-на-Майні, його підозрюють у причетності до справи Віктора Жердицького.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG