Доступність посилання

ТОП новини

Одужання хліборобства буде довгим, але воно вже почалося


Одужання хліборобства буде довгим, але воно вже почалося

Прага, 15 серпня 2001 ― Цьогорічний врожай зернових в Україні буде 37 мільйонів тонн, заявив у вівторок голова уряду Анатолій Кінах. Збільшення офіційного прогнозу на два мільйони тонн він пояснив включенням до державної статистики приватних фермерстких господарств. Однак незалежні експерти вважають, що дійсний врожай буде набагато менший.

Як сподівається уряд, цього року врожай зернових в Україні буде майже на 50% більше, ніж торік. Уряд змінив свій прогноз у бік зростання, пообіцявши зібрати до Дня незалежності зібрати 37 мільйонів тонн зернових. Прем’єр Анатолій Кінах заявив, що збільшення прогнозу пояснюється включенням до офіційної статистики врожаю фермерських господарств.

Проте незалежні експерти вважають прогнозований врожай дещо завищеним. Сергій Феофілов, директор УкрАґроКонсалт, приватної консультативної компанії у Києві, говорить, що за підрахунками його фірми врожай буде близько 33х-34 мільйонів тонн. Інші незалежні експерти вказують на те, що в Україні кількість врожаю, про який звітують під час жнив, звичайно корректується пізніше, при чому втрати можуть складати до 8-9% від загального врожаю.

Щодо фермерських господарств, то вони за оцінками компанії УкрАґроКонсалт, збирають близько 7-8% від загальної кількості врожаю, і включаються у загальну статистику цього року, як і всі попередні, починаючи із 1994 року.

Значне збільшення врожаю зернових експерти пояснюють винятково добрими погодними умовами та зменшенням втручання держави у аграрну промисловість. Аналітик Закордонної Сільськогосподарської Служби, що входить до складу міністерства сільского господарства США, Марк Ліндеман також вказує на те, що врожай збільшився за рахунок розширення посівних площ та збільшення фінансування, що надходило від приватних інвесторів. «Зростання ефективності відбулося за рахунок вживання добрив та пестицидів, які були закуплені на кошти приватних інвесторів, які у деяких випадках не лише надали робочий капітал, але і технічні поради».

Врожайність в Україні скорочувалася стабільно протягом останнього десятиліття, і незважаючи на те, що криза вже позаду, американський експерт вважає, що вихід із неї буде поступовий. «Щоб повернутися до 50 мільйонів тонн, які Україна збирала колись, їй буде потрібна не лише добра погода, але і вміле керівництво і доступ до фінансів, а це вимагатиме трохи часу», говорить Марк Ліндеман.

На переконання американського експерта, відновити колишні врожаї не вдасться без вирішення проблеми кредитування, а ця проблема існуватиме доти, доки земля не стане товаром. «В Україні досі немає приватної власності на землю, яку селяни могли б віддати під заставу для отримання кредитів, і все питання кредитів впирається саме у цю проблему», наголошує експерт американського мінсітерства сільского господарства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG