Доступність посилання

ТОП новини

Професійність громадських організацій


Професійність громадських організацій

Київ, 16 серпня 2001 - Ще кілька років тому питання професійного росту недержавних громадських організацій було малоактуальним. Інформаційну та освітню підтримку українським НДО надавали закордонні фонди та організації. Однак, як стверджують представники громадських орагнізацій, запропоновані ними методи та рецепти успішного росту часто не співпадають з українськими реаліями і тому не завжди ефективні. Відтак, чимало громадських організацій через брак уміння заощаджувати свій фінансовий ресурс і нестачу досвіду ефективного планування припиняли свою діяльність. Як забезпечити роботу громадської організації ефективним менеджментом, аби уникнути, так би мовити, її “банкрутства” ? Саме такі питання порушує у своїх програмах київський молодіжний клуб “Компас”, який надає молодіжним та дитячим недержавним громадським оранізаціям як інформаційно-навчальну, так і фінансову підтримку з метою їхнього професійного росту. “Компас”, який до початку 90-х років входив до складу Київського палацу піонерів, став відомим завдяки своїй гучній екологічній акції, присвяченій річниці Чорнобильської аварії, “Next Stop – Soviet’s”, тобто “наступна зупинка — Совєти”. Відчувши повну свободу і невтручання з боку держави у проведення екологічних акцій, клуб “Компас” плавно перейшов у недержавну громадську організацію, забравши з собою потужний кадровий потенціал, оскільки в клубі були задіяні досвічені педагоги і фахівці. З одного боку, цілковита незаангажованість “розв’язала нам руки”, розповідає заступник керівника клубу “Компас” Людмила Логгінова, “а з іншого, Клуб, як недержавна організація, став досить вразливим для державних контролюючих органів”. Саме з цієї причини, каже пані Людмила, члени клубу “почали ретельно виписувати усі наші рухи і узгоджувати їх юридично, так, щоб нам, як кажуть, “комар носа не підточив”. Як з’ясувалося, потреба в ефективному менеджменті актуальна для усіх громадських організацій. Водночас, яке каже пані Людмила, чимало громадських оранізацій не вбачають потреби в своєму професійному рості, і в результаті просто банкрутують.

Відтак, “Компас” започаткував програму “Нова хвиля”, спрямовану на підтримку діяльності нових молодіжних та дитячих організацій в Україні. Претендувати на освітню та фінансову підтримку з боку “Компасу” може будь-яка дитяча чи молодіжна недержавна організація, однак вона має бути дієвою і мати гарний творчий і професійний потенціал. І в цьому питанні вимоги “Компасу” досить суворі.

Окрім сприяння професійному зростанню громадських організацій, клуб “Компас” започаткував нову програму, яка називається “Співпраця з державою”. Йдеться про необхідність побудувати свої стосунки з державою, щоб НДО не перетворилася на кишенькову державну структуру, натоміть побудувати роботу так, щоб і держава, і інші недержавні громадські організації, а також потенційні донори вбачили необхідність в інсуванні такої НДО, підтримували б її фінансово, а вона, в свою чергу, залишалася б незаангажованою. Як стверджує Людмила Логгінова, чимало організацій, з якими співпрацює “Компас”, вже усвідомили, наскільки доцільніше отримати від донора “вудочку, а не рибку”. Саме такі НДО можуть розраховувати на довготривале стабільне існування, на відміну від тих, чию дільність порівнюють з однорічною парниковою рослиною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG