Доступність посилання

ТОП новини

Афера Жердицького не є поодиноким випадком


Афера Жердицького не є поодиноким випадком

Берлін, 16 серпня 2001 - У німецькому місті Хільдесхайм неподалік від Ганновера у четвер розпочався судовий процес у справі народного депутата України, колишнього директора “Градобанку” Віктора Жердицького. Його обвинувачують у шахрайстві та зловживанні довірою, а саме привласненні грошей, які уряд Німеччини свого часу виділив для жертв нацизму в Україні.

У дев’яностих роках Німеччина переказала Україні 240 млн німецьких марок, які призначались для виплат компенсації жертвам нацизму. Ці гроші надійшли на рахунок Градобанку. Як стверджує слідство 86 мільйонів марок з цієї суми привласнив Віктор Жердицький, колишній директор Градобанку. Але Генеральний прокурор Ларс Бургард пред’явив у четвер Жердицькому обвинувачення лише в одному випадку, а саме «привласнення 4 млн німецьких марок». Інші діяння підсудного вважаються такими, що втратили свою актуальність за давністю.

Як визнав представник суду Міхаель Маєрламб «це справді, дуже особливий процес, передусім через те, що перед німецьким судом постав член Парламенту іншої країни».

43-річний підсудний, якого супроводжувала перекладачка, провів цього дня не багато часу в суді. Перше судове засідання тривало лише 45 хвилин. Сам же процес триватиме не звично довго для подібних справ, а саме до 20 грудня. За цей час суд спробує пролити світло на фінансові маніпуляції, завдяки яким незаконно було привласнено гроші, що призначалися для колишніх жертв нацизму.

Як стверджується в обвинуваченні в 1995 році Жердицький переказав на рахунок однієї фірми в нижньосаксонському містечку Пайне в якості кредиту частину німецьких грошей. Скориставшись при цьому послугами однієї англійської фірми. На думку слідства йдеться про фірми, що існували лише на папері та були під контролем самого Жердицького. За словами його адвоката Бертрама Бьорнера його підзахисний не має наміру визнавати свою провину, однак, як наголосив Бьорнер, це не виключає, що деякі факти в обвинуваченні відповідають дійсності. Якщо суд визнає Жердицького винним, йому загрожує ув’язнення терміном від 5 до 10 років.

Нагадаємо, що Жердицького було затримано в жовтні минулого року в Гановері коли він намагався зняти із заблокованого рахунку 50 тисяч марок. Неподалік від Гановера нардеп України мав власну фірму і певний час жив у цьому німецькому місті.

Кілька тижнів тому у франфурктському аеропорту було затримано українського підприємця Ігоря Діденка, який виступатиме тепер в якості свідка. Його підозрюють у причетності до справи Жердицького. На думку представника Федерального інформаційного центру «Жертви нацизму» Андреї Плаке афера Жердицького не є поодиноким випадком. Вона звернула увагу на те, що колишній уряд ФРН на чолі з Гельмутем Колем перерахував мільйони до колишніх соцкраїн не контролюючи де врешті-решт осіли гроші.

Наступне судове засідання у справі Жердицького має відбутися 27 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG