Доступність посилання

ТОП новини

"Для мене цілком очевидно, що Києв все більше набирас рис сучасної європейської метрополії", - сказав мер Праги Ян Касл, яикй завершив у четвер свій перший візит до української столиці


"Для мене цілком очевидно, що Києв все більше набирас рис сучасної європейської метрополії", - сказав мер Праги Ян Касл, яикй завершив у четвер свій перший візит до української столиці

Прага, 16 серпня 2001 - Серед пражан Мер ЯН КАСЛ має авторитет неперсічної людини, реформатора, особи, котра не боїться руйнувати стереотипи чи критикувати усталені правила. У пошуках нових рішень складних проблем, з якими щоденно зустрічаються світові метрополії, ЯН КАСЛ приїхав до української столиці.

Оксана Пеленська: Що вас найбільше вразило у Києві ?

ЯН КАСЛ: Я ніколи досі в Києві не був, це мій перший приїзд, тому я не можу порівнювати місто з минулими часами. Однак повинен наголосити, цілком очевидним для мене є прагнення збудувати тут сучасну європейську метрополію. Особливо це помітно зараз, на завершальному етапі підготовки до відзначення 10-річчя незалежності України. І це враження є приголомшуючим.

Оксана Пеленська: Що є головним підсумком переговорів з київською мерією, яких конкретно домовленостей було досягнуто ?

ЯН КАСЛ: Ми продовжили співпрацю, започатковану восени минулого року - шукати шляхи фінансування міста для подальшої розбудови інфраструктури. Ми запропонували київській мерії допомогу в підготовці кадрів у цій ділянціі і ця пропозиція була Києвом прийнята. Крім цього ми зустрілися з фондом "Допомога дітям України". Минулого року ми передали туди кошти, за котрі були придбані іграшки, підручники, одяг для дітей з київського дитячого будинку. Ми розмовляли з паном Петром Шеденком, котрий очолює фонд, і домовились, що наша допомога фондові буде продовджена. В місті є багато дітей у сиротинцях і я гадаю, що ми зуміємо їм надати гуманітарну допомогу.

Оксана Пеленська: Пане мер, уявіть собі, що ви опинились в цетрі Києва, йдете його вулицями, однак не знаєте, що ви в Україні, в Києві. Чи ви відчули б різницю, що нагадало б вам, що ви є на сході від Праги ?

ЯН КАСАЛ: Повинен сказати, що по одягу цього не вгадати. Люди в Києві одягнуті на загал, подібно до їхніх сучасників у центральній чи західній Європі. Щодо самого міста, то його, так би мовити, східноєвропейський вигляд зраджують будинки. Видно, що там є ще що модернізувати. Місто намагається це робити, я дізнався, що цього року має бути збудовано 1 мільйон квадратних метрів житла. Однак старе місто і будинки, збудовані після війни, потребують реставрації.

Оксана Пеленська: Чи відрізняються, якщо так, то чим вирізняються ваші переговори в Києві від подібних у столицях західноєвропейських держав ?

ЯН КАСЛ: В принципі переговори з мерами всіх великих міст не відрізняються між собою. Зокрема, позиція мера Києва пана ОМЕЛЬЧЕНКА дуже подібна до тієї, що її займають його колеги в інших великих метрополіях. Мені особисто дуже імпонує, що структура роботи київської мерії подібна до моделі, яка є в Празі. Міський голова очолює виконавчу гілку, а законодавством займається інша гілка влади. Гадаю, ця модель дає великий ефект. Сам пан Омельченко має великий авторитет. Мені люди розповідали, що за 6 років його роботи в Києві багато-чого змінилось, що він прагне змінити обличчя Києва.

Оксана Пеленська: Пане Касл, чи ви б хотіли бути мером у Києві ?

ЯН КАСЛ: Я є мером Праги і не поміняв би це місто за жодне інше у світі. Однак гадаю, що бути мером Києва є дуже зворушливе покликання, тому що тут можна дуже багато зробити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG