Доступність посилання

ТОП новини

Пияки почуваються краще, ніж непитущі — але здоров’я алкоголь не додасть


Пияки почуваються краще, ніж непитущі — але здоров’я алкоголь не додасть

Прага, 16 серпня 2001 — Любителям випити фактично оголошено ще одне попередження: вони не мають довіряти власному самопочуттю, свідчать результати чергового дослідження.

Про те, як алкоголь впливає на людину, написано вже чимало. Звісно, його прихильникам найбільше до душі слова позитивні: хто тішиться своєю щоденною склянкою червоного вина, користь якої для здоров’я пересічної людини вже ніби дійсно доведено, а хто й горілки півлітру виправдовує післячорнобильськими оповідками про спирт, що, мовляв, «виводить радіяцію».

Та не тільки помірковані любителі вина почуваються краще, з’ясували іспанські вчені з Автономного університету Мадрида, вивчивши дані попереднього загальнонаціонального дослідження здоров’я в країні. Їхні результати засвідчили: ті, хто вживав алкоголь, включно й із пивом та міцними напоями, менше скаржилися на здоров’я, ніж цілковито непитущі.

Дані здаються просто парадоксальні: що більше було загальне споживання алкоголю, то менше було скарг на погане самопочуття.

Але начувайтеся, пияки: вчені в останньому числі британського Журналу епідеміології й громадського здоров’я попереджають, що результати їхнього дослідження не варто використовувати для пропаганди вживання алкоголю, навіть поміркованого, — бо це може довести й до тяжкого пияцтва з усіма його наслідками.

Дослідники наголошують: ідеться не про стан здоров’я, а про його суб’єктивну оцінку. Іншими словами, що більше люди пиячать, то щасливіше й краще вони почуваються — незважаючи на дедалі більшу шкоду, якої вони собі насправді завдають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG