Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом


Конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом

Прага, 17 серпня 2001 – Мірою наближення Конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом, ксенофобією, релігійною та етнічною нетолерантністю у світі, яка розпочнеться в південно-африканському місті Дурбан 31 серпня, зростає до неї інтерес з боку аналітиків і коментаторів у західній пресі.

З огляду на те, що більшість дрібних і крупніших конфліктів у сучасному світі постає не стільки з ідеологічних причин, скільки з расових, етнічних і міжнаціональних, нинішня конференція ООН в Дурбані є надзвичайно актуальна й важлива. До початку конференції залишається два тижні. Залишається також невирішеною вимога Сполучених Штатів зняти з порядку денного два питання: про фінансові компенсації за рабство чорних африканців в Америці і про вимоги арабських країн прирівняти сіонізм до расизму. Президент Буш попередив, що США бойкотуватимуть конференцію, якщо ці питання не будуть зняті з обговорення. Бойкот конференції з боку США, як вважають аналітики, міг би звести нанівець її значення і прикінцеві резолюції.

Тим часом не лише Сполучені Штати висловлюють свої застереження щодо порядку денного. Низка інших країн потерпають, що на обговорення потраплять також їхні проблеми расової та етнічної нетолерантності і факти дискримінації. Серед іншого Індія відкинула можливість обговорення на конференції проблеми кастового поділу суспільства, Китай не бажає обговорення справи Тібету, Росія – знущань над цивільним населенням Чечні. Більшість європейських країн не бажають обговорення проблеми циганів. Тим часом учасники конференції мали би обговорити також становище кількох мільйонів біженців, багато з яких зазнають дискримінації у багатьох країнах світу, а також використання дитячої праці у країнах третього світу та інші проблеми.

Оглядачі очікують, що конференція в Дурбані започаткує глобальний рух за громадянські права, який мав би згуртувати активістів міжнародних правозахисних і гуманітарних організацій і який надаватиме широкого розголосу будь- яким проявам расової дискримінації і нетолерантності етнічної, релігійної, культурної та інших форм.

Більшість оглядачів вважають, що Сполучені Штати не виконають своїх погроз бойкотувати конференцію в Дурбані, хоча очікують твердої позиції з боку американської делегації, яку очолюватиме державний секретар Пауел. На їхню думку, той факт, що американську делегацію очолюватиме один із найвищих політичних керівників США – нащадок чорних рабів, матиме не лише символічне значення, а й практичне. Пауел мав би стати на захист позиції США у справі домагань африканських країн фінансових компенсацій за рабство чорних американців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG