Доступність посилання

ТОП новини

Західні дипломати мусять залишити Кабул


Західні дипломати мусять залишити Кабул

Прага, 20 серпня 2001 – Останні повідомлення з Кабула свідчать, що історія з заарештованими громадянами західних країн, котрих Талібан обвинувачує у пропаганді християнства, набирає досить тривожного відтінку. Представникам Німеччини, США і Австралії талібська влада так і не дозволили безпосередньо зустрітися з їхніми ув’язненими співвітчизниками. Ба більше, таліби вимагають, щоб західні дипломати залишили Кабул до 21 серпня.

Ситуація навколо двох австралійців, двох американців і чотирьох німців із гуманітарної організації «Притулок – тепер», котрих разом із 16 афганськими колегами два тижні тому заарештувала талібська поліція, стає дедалі тривожнішою. Сьогодні агентства знову повідомили, що згідно з афганськими законами всім 24 в’язням загрожує смертна кара.

У суботу представники Талібану повідомили, що не продовжать візи західним дипломатам, котрі вимагають безпосередньої зустрічі з ув’язненими. Міністр закордонних справ талібів Вакіль Ахмед Мутавакіль заявив, що західні дипломати достатньо ознайомлені зі слідством у справі з вісьмома заарештованими з організації «Притулок – тепер», а з тієї причини, що допити затриманих тривають, західні дипломати не можуть бути допущені до них.

Нагадаємо, що тривалість віз для трьох західних посланців до Кабула, котрі приїхали сюди рятувати своїх співвітчизників, закінчується 21 серпня. «Продовження віз не можливе. Повернемо їхні паспорти сьогодні», – цитує у понеділок агентство Афган Ісламік Пресс слова речника талібського міністерства закордонних справ, котрий підтвердив, що троє дипломатів повернуться до Ісламабада в вівторок, коли закінчиться термін їхніх віз.

Складність ситуації полягає ще і в тому, що в Кабулі немає жодного іноземного представництва, бо ніяка країна не визнала офіційно Талібан леґітимним. І це, на думку багатьох спостерігачів, робить Талібан таким непоступливим щодо затриманих іноземних громадян. Лють режиму збільшується ще й активізацією їхніх супротивників із Північного альянсу в провінції Саманган. Тим більше, що під час святкування в неділю талібами в Кабулі 82-ї річниці незалежності Афганістану місто було обстріляно ракетами, в чому Талібан обвинуватив Північний альянс Ахмад Шаха Масуда.

Можлива висилка з Кабула трьох західних посланців загрожує вісьмом іноземним громадянам і 16 афганцям ісламським судом. Але останнє слово належатиме найвищому вождеві Талібану – муллі Мухаммадові Омарові. Згідно з трактуванням ісламського права, так званого шаріату, якого притримуються таліби, тим, хто агітує за нову релігію в мусульманському середовищі і тим мусульманам, що спокусилися на нову віру, загрожує кара смерті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG