Доступність посилання

ТОП новини

Американці хочуть висловити підтримку українському народові – конґресмен Боб Шефер


Американці хочуть висловити підтримку українському народові – конґресмен Боб Шефер

Вашинґтон, 20 серпня 2001 – У понеділок із Вашинґтона в Україну виїхала делегація Конґресу Сполучених Штатів Америки. У рамках поїздки, яка триватиме до 26 серпня, американські законодавці відвідають Львів, Дрогобич, декілька сіл області та візьмуть участь в урочистостях, присвячених десятій річниці незалежності України, в Києві.

Голова делегації конґресмен Боб Шефер, який представляє штат Колорадо, дав екслюзивне інтерв’ю українській службі Радіо Свобода.

Мирослава Гонгадзе: – Пане конґресмен Шефер, на що ви маєте намір звернути увагу під час вашої теперішньої поїздки до України і які питання ви плануєте порушити під час зустрічей із офіційними особами в Києві?

Конґресмен Боб Шефер: – Я вже здійснив декілька поїздок до України, а інші ще плануються. В центрі уваги цієї поїздки є 10 річниця незалежності України. Ми маємо намір зустрітися і обмінятися думками з якомога більшою кількістю людей в Україні. Це, на нашу думку, не стільки дипломатична чи політична місія. Ми будемо мати деякі зустрічі з офіційними особами, проте ми хочемо висловити нашу підтримку і віддати належне українському народові. І зробити це в дусі того, як формується влада в американській політичній структурі – тобто влада йде від вільної людини до обраної офіційної особи, а не навпаки. Політики є важливими, є добрі, є і погані політики, однак наша поїздка є для народу, для звичайних людей. 24 серпня, відзначення 10-ї річниці незалежності, є відзначенням досягнень народу України.

Мирослава Гонгадзе: – Пане Шефер, які, на вашу думку, найбільші досягнення України від часу проголошення її незалежності в 1991 році?

Конґресмен Боб Шефер: – У першу чергу, я вважаю, що саме збереження незалежності та її утримання є нелегким завданням. На мою думку, найбільшими досягненнями є ті, які здобуто останнім часом: це економічний ріст і початок, принаймні так виглядає, помітної лібералізації економіки, розбудова та ріст приватної власності, вільний ринок та більше відчуття фінансової безпеки.

Мирослава Гонгадзе: – Численні представники укаїнської влади були звинувачені у великомасштабній корупції та відмиванні нечесно зароблених грошей. Який вплив ці проблеми мають на політику США стосовно України?

Конґресмен Боб Шефер: – Це стає на перешкоді американським побажанням і їхній реалізації в Україні. Наші заходи стосуються українського народу. Ми віримо, що вільні, освічені люди, які живуть в умовах свободи, – це найбільший інтерес американського народу. На цьому ми будуємо сильне партнерство у світі, яке підтримує ринок, ріст, процвітання й добробут, сильне партнерство є основою підтримки миру. Труднощі, яких зазнає український народ унаслідок, на жаль, великої скорумпованості у владних структурах та економіці поза рамками леґальності, – ці проблеми стоять на перешкоді просування до мети, про яку я говорив. З упевненістю можна сказати, що американці добре знають про проблеми, які існують в Україні. Ми усвідомлюємо необхідність політичних реформ, які повинні стати основою стабільних інституцій демократії, і в цій сфері слід ще багато чого зробити. Вичищення країни від корупції – це основна мета і один із найбільших наших пріоритетів. Ми готові посприяти тим в Україні, хто має щире й леґітимне зацікавлення, щоб країна насправді стала гідною пошани й процвітаючою.

Мирослава Гонгадзе: – Україна знаходиться у центрі Європи і є державою, яка має значний вплив на ситуацію в реґіоні. У цьому контексті, яке місце Україна обіймає в зовнішньополітичній діяльності Сполучених Штатів?

Конґресмен Боб Шефер: – Україна є критично важливою для балансу Східної Європи. При чому інтеграція України в напрямку Європейського Союзу, на нашу думку, є стратегічно важливою не лише для Сполучених Штатів, а й для забезпечення стабільності в Європі взагалі. Національні інтереси Америки прості і зрозумілі, вони є складовою проголошення декларації нашої незалежності: перш за все ми є прихильниками збереження кожною людиною і народом основних прав на життя, свободу й прагнення щастя. Рівень прийняття цих принципів як частини способу життя середнього українця – це власне і є підтримкою наших стратегічних інтересів у реґіоні. Ми сприймаємо дуже позитивно поступ, який зробила Україна, проте повільність просування у деяких сферах викликає зростання нетерпимості в американців. Однак нашою метою є побачити той день, коли незалежність України не підлягатиме жодному сумніву, коли вона стане абсолютною категорією і коли український народ втішатиметься найвищим рівнем свободи й добробуту. Америка готова зробити все можливе, щоб Україна йшла цим шляхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG