Доступність посилання

ТОП новини

22 серпня виповнюється 294 роки від смерті православного митрополита Київського Варлаама Ясинського


22 серпня виповнюється 294 роки від смерті православного митрополита Київського Варлаама Ясинського

Київ, 20 серпня 2001 – Варлаам Ясинський народився 1627 року. Він навчався у Києво-Могилянській колеґії та в університеті чеського міста Оломоуц, а в Краківському університеті отримав диплом доктора філософії. 1661 року він повернувся до Києва і почав викладати філософію у Києво-Могилянській академії. Вже через чотири роки Ясинський став її ректором, а ще через чотири роки – і ігуменом Братського монастиря.

Ясинський належав до промосковськи налаштованої частини ієрархії Київської православної митрополії, і царський престол видавався йому ґарантом суспільної стабільності та добробуту в Україні. Тож коли 1672 року чернігівський полковник Василь Многогрішний, переховуючись від царської адміністрації, дістався Києва і попросив допомоги в Ясинського, той просто видав його московському воєводі.

Від 1673 року Ясинський був ігуменом Михайлівського Золотоверхого та Пустинно-Миколаївського монастирів, а згодом – архимандритом Києво-Печерської лаври. 1688 року він домігся для неї статусу ставропігії, тобто незалежності від влади єпископа.

У серпні 1690 року Київський православний Собор обрав Ясинського митрополитом Київським, а 30 серпня він був висвячений на цю посаду патріархом Московським Адріаном. І хоча за 5 років перед тим царською грамотою були урочисто підтверджені «права і вольності звичні» Київської митрополії, одразу по обранні Ясинського митрополитом московський патріарх спробував ввести цензуру на книги Києво-Печерської друкарні як на єретичні. І лише 1693 року Ясинський дійшов згоди з Адріаном щодо низки догматичних питань. Наступного року Ясинський домігся царського підтвердження академічного статусу Києво-Могилянської академії.

Варлаам Ясинський помер 22 серпня 1707 року у Києві і був похований у Києво-Печерській лаврі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG