Доступність посилання

ТОП новини

Україна завершила будівництво першої черги нафтопроводу Одеса-Броди


Україна завершила будівництво першої черги нафтопроводу Одеса-Броди

Київ, 20 серпня 2001 – Україна 19 серпня офіційно завершила будівництво першої черги нафтопроводу Одеса-Броди. Цей проект скерований на збільшення транзиту нафти з Азербайджану, Казахстану та інших країн Середньої Азії та Близького Сходу через територію України далі в Європу. Вважається, що реалізація цього проекту зможе зміцнити енергетичну незалежність України. Проте збудувати трубу – це ще не означає отримати нафту.

19 серпня президент України особисто здійснив символічне зварювання золотого з’єднання першої черги багатостраждального проекту нафтопроводу Одеса-Броди. За цією церемонію спостерігали посли США, Азербайджану, Казахстану, Узбекистану та Молдови. Україна витратила на будівництво нафтопроводу близько 500 мільйонів гривень. Але пікантність ситуації для Києва полягає в тому, що Україна й досі не має контрактів із країнами чи компаніями, які є власниками нафти. А зацікавити їх українським шляхом можна лише в разі, якщо ці компанії ввійдуть до складу міжнародного консорціуму, який і буде експлуатувати нафтопровід Одеса-Броди, або навіть і всю ділянку – до польського порту Ґданськ. Раніше Київ якось мляво просував ідею консорціуму, але тепер про консорціум як останню надію каже вже і сам Леонід Кучма:

«Я категорично за створення міжнародного консорціуму. Туди треба запрошувати тих, хто має нафту, і не чекати, що вони самі прийдуть, – і не самим тужитись, а разом».

Аби забезпечити єдині підходи в державі щодо втілення ідеї консорціуму, 15 серпня в Україні створено спеціальний координуючий орган, компанію “Укртранснафта” – на базі підприємств “Дружба” та “Придніпровські нафтопроводи”. Спеціальний уповноважений України, керівник правління “Укртранснафти” Олександр Тодійчук заявив Радіо Свобода, що він ставиться до проекту нафтопроводу як до реального шансу інтеграції України в Європу. Щодо конкретних панів співпраці з іноземними партнерами, то вони виглядають так:

«При першому віце-прем’єрі України створена міжнародна робоча група експертів, яка представлена українськими фахівцями-експертами, американськими – з американського боку її очолює надзвичайний і повноважний посол Сполучених Штатів в Україні, – польська група, очолювана теж послом. Робоча група поставила собі завдання, щоб до середини жовтня виробити пропозиції для уряду України. Далі вже все буде залежати від нас. Крім того, результати діяльності групи будуть презентовані на щорічній виставці “Нафта і газ України”, яка буде в останніх числах жовтня і в листопаді в Брюселі. Якихось дискримінаційних щодо України підходів я не побачив – є бажання допомогти в першу чергу. Все-таки в нас відсутня достатня кваліфікація в реалізації великих проектів із погляду маркетинґу. Великі компанії, наприклад, такі, як Шеврон, зацікавлені в тому, щоб цей новий коридор був досить потужний. Попередні розмови засвідчили, що 9 мільйонів тон, тобто перша черга, їх мало цікавлять. Такі обсяги перекачування нафти можуть зацікавити в першу чергу ділерів невеликих компаній або ділерів, які працюють із невеликими обсягами. І тут нам треба зібрати їхні інтереси і знайти той баланс, який би всіх влаштовував», – каже керівник правління “Укртранснафти” Олександр Тодійчук.

Проте цікаво, що інший керівник – російської компанії “Лукойл” Вагіт Алекперов – уже заявив про свій інтерес до нафтопроводу Одеса-Броди. Чи не суперечить такий підхід ідеї, що будівництво нафтопроводу Одеса-Броди зменшить енергозалежність України саме від російських послуг? Говорить експерт фонду “Стратегія-1”, який займається дослідженнями у нафтогазовій сфері, Михайло Гончар:

«“Лукойл” вивчає, як учора сказав Алекперов, можливість використання інфраструктури нафтопроводу Одеса-Броди в напрямку з Бродів до Одеси. Він не просто вивчатиме можливості цього нафтопроводу, а, власне кажучи, буде виходити з того, як зробити таким чином із цією магістраллю, щоби по ній циркулювала лише російська нафта. Так що об’єктивно “Лукойл” не зацікавлений у тому, щоби в цьому нафтопроводі з’явилась якась інша нафта. І це цілком зрозуміло з огляду на те, що власником Одеського НПЗ є “Лукойл”. Тоді це буде питання до деяких наших “патріотів”, яких я беру в лапки: що вони зробили? Класичний варіант: хотіли як краще, зробили все для диверсифікації і енергетичної безпеки України, – а може вийти зовсім навпаки», – вважає експерт фонду “Стратегія-1” Михайло Гончар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG