Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Горбачов висловлює жаль, що свого часу не зумів реформувати КПРС і Радянський Союз


Михайло Горбачов висловлює жаль, що свого часу не зумів реформувати КПРС і Радянський Союз

Прага, 20 серпня 2001 року ― Цими днями минає 10 річниця спроби державного перевороту з боку найконсервативнішої частини колишнього керівництва Радянського Союзу з метою зберегти СРСР.

Однак і досі те, що відбувалося 19-21 серпня 1991 року під час путчу, оповите суцільними таємницями. Незрозумілою залишається і роль тодішнього радянського лідера Михайла Горбачова, який нині в низці інтерв’ю засобам масової інформації висловив жаль, що вчасно не зумів реформувати КПРС і Радянський Союз.

В інтерв’ю Радіо Свобода колишній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов заявив, що не вважає, що СРСР був класичною імперією. Відтак він і не вважає, що розпад Союзу був історично закономірним, які розпад будь-якої імперії. Водночас він сказав: «Те, що об’єктивно назріло, ― це те, що б’юрократичний союз, надмірно централізований, за тоталітарного режиму, взагалі вже стояв на перешкоді розвитку країни. Ба більше, в усьому світі, у розвиненому світі, відбувалися структурні перебудови, переходили в іншу технологічну епоху. А тут нічого не можна було вирішити. Ба більше, настільки все було зацентралізовано, що при величезному господарстві практично навіть дрібні питання треба було вирішувати в уряді Росії чи, скоріше за все, у союзному уряді. Коротше кажучи, ця система обєктивно повинна була змінитися», – заявив Михайло Горбачов.

Колишній президент СРСР заперечує заяви у пресі та свідчення деяких колишніх ґекачепістів про те, що він нібито сам був частиною тодішньої змови чи принаймні знав про неї заздалегідь.

Михайло Горбачов досить критично висловився на адресу колишніх путчистів, які, на його думку, і спричинили розвал СРСР. Серед іншого, він сказав: «Усякі їхні розмови про те, що вони захищали Союз… Ну, я не заперечую. Вони, не думаю, що такі вже подонки, що вони, ось, союзну державу, прямо-таки – треба зруйнувати. Але, тим не менше, Союз зберігався через реформування, а не через путч. Тепер, уже навіть після 5 років, коли на телебаченні йшла дискусія, Бурбуліс говорить: так, напевне, м’який союз Горбачова – це те, що було потрібне… Так! Але Союзу вже немає! І я думаю, що його вже не буде», – зауважив Михайло Горбачов.

Досить кумедно Михайло Горбачов висловився про політику Бориса Єльцина, яка передувала розвалові Радянського Союзу: «Проходять вибори і трьома, чотирма голосами обирають Бориса Миколайовича. Він починає розгортати цей суверенітет, боротися за незалежність Росії. Досі не розумію, від кого? Усі кажут: від Росії треба звільнятися і стати незалежним! Ну, а від кого Росії? Незрозуміло!.. Ясно, від союзного центру!», – заявив в інтерв’ю нашому радіо колишній президент СРСР Михайло Горбачов.

Щодо Бориса Єльцина, то вже в іншому інтерв’ю, яке Михайло Горбачов дав італійському часописові «Ла Репуббліка», колишній радянський лідер заявив, що не зустрічався з Борисом Єльциним відтоді, коли 25 грудня 1991 року подав у відставку і передав йому владу, включно з ядерною валізкою. За словами Горбачова, «Після путчу, він (тобто Єльцин) порушив усі домовленості, що були нами досягнуті. Його люди, перш за все Генадій Бурбуліс, зробили усе можливе для подальшого розвалу Радянського Союзу. Вони вважали, що, позбувшись інших республік, їм удасться швидшими темпами просуватися на шляху реформ. Але вони помилялися», – заявив колишній президент СРСР Михайло Горбачов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG